'Camerons Calling' (2)
AB_LL_JANE_DUNCAN_02
An Àird
INBHIR NIS: Cill Mhòraig
Jane Duncan
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'Camerons Calling' le Seonag Dhonnchaidh, foillsichte ann an 1966. Tha e air a leughadh an seo le Ealasaid Parker.

'In lower Glen Vannich there stands the ruin of a church and nothing else except broad acres of pasture where hundreds of sheep graze, but in 1800 there was a whole township of little houses with a few acres of cultivated land round each of them. It was in 1804 that the Mr. Gordon who had won Strathdonan from Somerled Macdonald the Gambler 'cleared' this glen, the 'clearance' being the eviction of the people and the burning or pulling down of their houses so that the land could be put under grass for the sheep to eat, because Mr. Gordon could make more money out of sheep than he could make out of people. People, as Aunt told Neil, Donald and me when we first saw the ruined church, do not grow wool which can be made into cloth and sold for money and they cannot be slaughtered and eaten as mutton, so Mr. Gordon 'cleared' the people off his land. This was a thing that happened in many parts of the Highlands, the most notorious of all being the Sutherland Clearances, but Aunt has made something of a special study of the Vannich Clearances, and old Mr. Cameron was tremendously interested in all she could tell him and, after I took in their coffee, they went on talking and Aunt told me to chase Neil and Donald off upstairs.'

Rugadh Ealasaid Seonag Chamshroin an 10mh Màirt 1910 ann an Renton, Siorrachd Dhùin Bhreatainn, nighean chonstabail poileis, Donnchadh Camshron. 'S e Seonaidh (Seasaidh) Sandison a bh' air a màthair. O ainmean a dithis phàrant chuir i ri chèile a dà far-ainm sgrìobhaidh, Seonag Dhonnchaidh agus Seònaid Sandison.

Chaidh a' chuid a bu mhotha de a leanabachd a chur seachad air croit a seanpharantan, 'The Colony' (an 'Reachfar' na nobhailean), air an Eilean Dubh. Chaidh i gu Oilthigh Ghlaschu agus rinn i obair ann an Aonad Fiosrachaidh Dhealbhan-camara san Dàrna Cogadh. Thàinig beatha shocair sa Charibìan gu deireadh nuair a bhàsaich an duine aice, agus aig aois 47, thàinig oirre sgrìobhadh ach am pàigheadh i na cunntasan meadaigeach aige agus airson a beò-shlaint'.

Chaidh a' chiad nobhail aig Seonag, 'My friend Muriel', fhoillseachadh ann an 1959, agus lean iomadh nobhail eile, nam measg ochd-deug gu lèir san t-sreath 'My friend'. Sgrìobh i cuideachd do chlainn san t-sreath na 'Camerons', agus, aig fìor-deireadh a beatha, cho-obraich i còmhla ri tè nan dealbhan, Màiri Hedderwick air 'Herself and Janet Reachfar' agus 'Janet Reachfar and the Kelpie'. Chaidh Màiri Hedderwick air adhart a' sgrìobhadh dhi-fhèin air Katie Morag.

Bhàsaich Seonag Dhonnchaidh am 20mh Dàmhair 1976 agus tha i air a tìodhlacadh ann an cladh Chille Mhìcheil air an Eilean Dubh.

Thèid ath-dheasachadh ùr de 'My Friends the Miss Boyds' a chur air bhog am bliadhna as t-samhradh (2010) agus bidh sin a' co-thachairt leis an t-sùbhachas a thathar a' cur air dòigh air an Eilean Dubh airson Cuimhneachan Jane Duncan nan ceud bliadhna a chomharrachadh. Faic an ceangal shìos fodha airson barrachd fiosrachaidh.

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Jane Duncan