Taigh-solais Rubha an t-Siumpain
Rubha an Tiùmpain
còmhdhail
sàbhailteachd
conacag
Trumpan Head Light

Tha Taigh-solais Rubha an t-Siumpain suidhichte anns an Rubha ann an Eilean Leòdhais. Ged a chaidh planaichean airson an taigh-solais seo a dhiùltadh an toiseach, chaidh cead a thoirt seachad mu dheireadh anns a' Chèitean 1879. Chaidh a thogail a rèir plana le Daibhidh Ailean Stevenson agus Teàrlach Stevenson agus bhathar a' meas gun cosgadh e £9,000. Bha sianar neach-gleidhidh taigh-solais stèidhichte ann. Bhiodh triùir den luchd-gleidhidh agus an teaghlaichean a' fuireach aig an taigh-solais le cuideachadh bho neach-taic às an àite agus air uairibh bho dhithis luchd-gleidhidh à baile faisg air làimh.

Tha conacag ceothaidh ann an Rubha an t-Siumpain cuideachd. Chaidh seo a sheirm airson a' chiad uair ann an 1956 leis a' phrionnsa Teàrlach a bha seachd bliadhna a dh'aois aig an àm. Tha Bòrd Taighean-solais a' Chinn a Tuath a' cumail suas an taigh-solais agus chaidh a dhèanamh fèin-obrachail ann an 1985. Chaidh cuid de thogalaichean an taigh-solais a reic agus tha taigh-chat is taigh-chon a-nis ann

ROS: Steòrnabhagh

taighean solais; solais; loingeas; còmhdhail; sàbhailteachd; conacag