'Letter from Reachfar' (3)
AB_LL_JANE_DUNCAN_05
A' Chananaich
ROS: Ruigh Sholais
Jane Duncan
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'Letter from Reachfar' le Seonag Dhonnchaidh, foillsichte ann an 1975. Tha e air a leughadh an seo le sgoilear o Acadamaidh na Cananaich.

'One writer I met only once, and that towards the end of his long life, unfortunately, and who truly impressed me, was Neil Gunn. I remember now the joy with which I read his 'Morning Tide' when it came out in the early 1930s. As I contend that all writers have or should have a 'place', and that place was the Highlands, as mine is, but it was not this kinship, or even the quality of his writing that caused my admiration. I spent a long evening in his company, hardly speaking unless he asked me a question, but I watched him and listened to him and was overawed by his sheer quality as a man. I was overawed by his serene calm, his modesty, his humility, and his air of spirituality. He took me back to those days of innocence when I believed that writers must be people of great mental stature, for this is what he was, a man of great mental stature who could wear serenity like a garment and now and then afford a sparkling jewel of kindly mouth to light the depths of wisdom in his eyes.'

Rugadh Ealasaid Seonag Chamshroin an 10mh Màirt 1910 ann an Renton, Siorrachd Dhùin Bhreatainn, nighean chonstabail poileis, Donnchadh Camshron. 'S e Seonaidh (Seasaidh) Sandison a bh' air a màthair. O ainmean a dithis phàrant chuir i ri chèile a dà far-ainm sgrìobhaidh, Seonag Dhonnchaidh agus Seònaid Sandison.

Chaidh a' chuid a bu mhotha de a leanabachd a chur seachad air croit a seanpharantan, 'The Colony' (an 'Reachfar' na nobhailean), air an Eilean Dubh. Chaidh i gu Oilthigh Ghlaschu agus rinn i obair ann an Aonad Fiosrachaidh Dhealbhan-camara san Dàrna Cogadh. Thàinig beatha shocair sa Charibìan gu deireadh nuair a bhàsaich an duine aice, agus aig aois 47, thàinig oirre sgrìobhadh ach am pàigheadh i na cunntasan meadaigeach aige agus airson a beò-shlaint'.

Chaidh a' chiad nobhail aig Seonag, 'My friend Muriel', fhoillseachadh ann an 1959, agus lean iomadh nobhail eile, nam measg ochd-deug gu lèir san t-sreath 'My friend'. Sgrìobh i cuideachd do chlainn san t-sreath na 'Camerons', agus, aig fìor-deireadh a beatha, cho-obraich i còmhla ri tè nan dealbhan, Màiri Hedderwick air 'Herself and Janet Reachfar' agus 'Janet Reachfar and the Kelpie'. Chaidh Màiri Hedderwick air adhart a' sgrìobhadh dhi-fhèin air Katie Morag.

Bhàsaich Seonag Dhonnchaidh am 20mh Dàmhair 1976 agus tha i air a tìodhlacadh ann an cladh Chille Mhìcheil air an Eilean Dubh.

Thèid ath-dheasachadh ùr de 'My Friends the Miss Boyds' a chur air bhog am bliadhna as t-samhradh (2010) agus bidh sin a' co-thachairt leis an t-sùbhachas a thathar a' cur air dòigh air an Eilean Dubh airson Cuimhneachan Jane Duncan nan ceud bliadhna a chomharrachadh. Faic an ceangal shìos fodha airson barrachd fiosrachaidh.

ROS: Ruigh Sholais

claistinneach; cruthan-tìre litreachais