'Another Time, Another Place' (3)
AB_LL_JESSIE_KESSON_03
Jessie Kesson
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'Another Time, Another Place' le Jessie Kesson, foillsichte an toiseach ann an 1983. Tha e air a leughadh an seo le sgoilear o Acadamaidh na Cananaich.

'She would, Kirsty suggested, peering over the fence, have been a lot better with a bit of netting wire. For Kirsty 'hoped to God' that the young woman wasn't expecting to win a prize at the flower show in the village 'with rogue sweet-peas. Running riot all over the place'.

She had no intention, the young woman snapped, offended by such unwanted cristicism, no intention in the owrld, of setting foot within a mile of the flower show. Nor of 'exhibiting' sweet-peas.

She must go, Kirsty insisted. They always went. It was expected. They all went together. The young woman would have to put in an appearance. Maybe, maybe she only imagined a tone of desperation in Kirsty's voice. A plea for reinforcement.

It hadn't been imagination. The young woman realised that the moment she stepped inside the marquee. For, although the village lay little more than a mile away from them, the cottar wives had no real part in its integral life. They could have 'dropped' in from another plant, to find themselves invisible, in a marquee. Huddling closely together, they began to wander round the different 'sections', their voices rising loud in praise of each and every exhibit on show. As if the sound of themselves could merge within that of the folk who surrounded them.

'Miss McCarthel, from Burnside, for her foreign mission,' Kirsty whispered as a woman homed towards them, rattling a collection tin. 'She gives herself to the poor.'

Rugadh Jessie Grant McDonald ann an taigh nam bochd an Inbhir Nis agus cha robh a màthair pòsta. Ghluais i-fhèin 's a màthair a dh'Eilginn far an robh iad a' beò ann am bochdainn gus mu dheireadh an deach Jessie a thoirt a-steach gu taigh nan dìlleachdan ann an Sgìne an Siorrachd Obar Dheathain.

Chaidh Seasaidh air mhuinntearas ann an 1932, ach an dèidh briseadh inntinn a bhith aice chaidh a cur gu croit ann an Obar Itheachan, faisg air Loch Nis, far an do thachair i ris an fhear a phòsadh i, Johnnie Kesson. Ghluais iad an toiseach gu Rothienorman, faisg air Fyvie, mus deach iad a dh'fhuireach san Eilean Dubh aig àm a' chogaidh. Air a brosnachadh le Niall Gunnach agus leis an ùghdar às Obar Dheathain, Nan Shepherd, thòisich Seasaidh a' sgrìobhadh airson an 'Scots Magazine'. Sgrìobh i dealbhan-cluich airson a' BhBC an Obar Dheathain mus do ghluais i a Lunnainn ann an 1947. Chaidh i air adhart gu 'Women's Hour' aig a' BhBC a riochdachadh agus lean i oirre a' sgrìobhadh dhealbhan-cluich airson rèidio agus telebhisean.

Bha buaidh mhòr aig na thachair dhi na beatha air nobhailean Seasaidh. 'S e rudan eagalach a thachair dhi na leanabachd a thug dhi cuspair a ciad nobhail, 'The White Bird Passes' (1958). Chaidh 'Glitter of Mica' (1963) a sheatadh ann an Rothienorman, agus 's e fir Eadailteach a bha nam prìosanaich cogaidh san Eilean Dubh a thug dhi a smuaintean airson 'Another Time, Another Place' (1983). Chaidh duais DLitt onarach a thoirt dhi ann an 1987 le Oilthigh Obar Dheathain agus bhàsaich i ann an Lunnainn ann an 1994.

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Jessie Kesson