'Nelly Gundy'
AB_LL_JOHN_HORNE
Gallaibh an Ear
GALLAIBH: Inbhir Ùige
John Horne
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann seo o 'Nelly Gundy', tè de na 'Caithness Originals' ann an leabhar aig John Horne den aon ainm, foillsichte ann an 1906. Tha e air a leughadh an seo le Seumas Mac a' Mhuilleir.

'When 'Nelly Gundy' died in 1863 the town of Wick was bereft of an outstanding 'character.' Nelly was eighty years of age at her death, and for more than half that time she sold 'gundy' to the lieges of the Royal burgh in the shelter of the Old Tolbooth stair. Two abandoned soap-boxes completed her shop fittings - one for counter and the other for seat, and all the street was her shop door; and here, in all weathers, Nellie could be found resolutely attending to business. At first she occupied 'Charlie Bruce's corner' with her neighbour Kirsty, and at last she wound up on the steps of Colvin's shop in Stafford Place; but in the long interval between she 'kept shop' at the Tolbooth stairs.

It was no ordinary task to induce Nelly to sell her goods - so singular is this mixed world! A purchaser had to be careful as to how he set about buying, for Nelly was a virago of pronounced likes and dislikes. Was he a laddie who had ever tormented her? Then he might whistle for gundy, or get it by any other method he liked; he certainly would not get it from Nelly. But he would get something else - a blistering tonguing, a raking up of all his antecedents, and a street advertisement of the misdeeds of his family and their relations to the third and fourth generations, flung to the ears of everybody within half a mile of her voice.

'Gie's a pennyworth o' gundy,' he says, approaching in good faith.

'Na; fient a bit ye'll get; ye nor 'e lek o' ye!'

'Why, Nelly?'

'Jist, ye little devilag!'

He is hurt, and retorts, 'I'm no a devil, bit ye're ane!'

'Nane o' yer impidence, ye brat! Hame an' rock yer sister's bastard bairn!'

Rugadh Iain Horne an 10mh Cèitein 1861 aig 12 Sràid Louisburg, Inbhir Ùige, do Dhòmhnall Horne agus Sìne an Tàilleir. An dèidh dha sgoil fhàgail, rinn e obair don phaipear-naidheachd sgìreil 'The Northern Ensign', ann an Inbhir Ùige na sheataiche chlo-bhualaidh fad ochd bliadhna. An uair sin chaidh e gu Colaiste Spurgeon ann an Lunnainn agus nuair a chuir e crìoch air oideachadh, fhuair e obair ann an Eaglais Bhaisteach na h-Alba.

Ann an 1886 chaidh Iain do dh'Eaglais Bhaisteach Inbhir Àir, an ciad ministeir innte, mus do ghluais e gu Eaglais Bhaisteach Springburn ann an Glaschu. Dh'fhuiling e le briseadh na shlàinte fhad 's a bha e ann an Springburn agus, an dèidh greis na thàmh, chaidh e gu Eaglais Bhaisteach Cathair Ceann Tulaich.

Phòs e Mairead Mhoireasdan an 6mh Ògmhios 1889 ann an Inbhir Àir, agus ann an 1909, dh'fhàg e an Eaglais Bhaisteach gus an toireadh e thairis gnìomhachas athair-chèile - fear-reic bhòtannan is bhrògan don luchd-malairt ann an Inbhir Àir. Bhàsaich e aig a dhachaigh aig Norland, Rathad Longbank, Inbhir Àir an 10mh den t-Samhainn 1934.

'Nelly Gundy'

claistinneach; cruthan-tìre litreachais