Sràid a' Bhanca, Am Ploc
Am Ploc
baile
turasachd
taigheadas
Bank Street, Plockton

Tha Sràid a' Bhanca sa Phloc air a dèanamh suas de thaighean barraideach air an suidheachadh gu tarraingeach a' coimhead a-mach gu cladach Loch Carrann. Bha cuid de na taighean air an tughadh bho thùs agus tha a' chuid as motha a' dol air ais chun 19mh linn. Tha Creag nan Garadh, àite-seallaidh air a bheil muinnir an àite measail, ann an cùl an deilbh.

'S e baile air a dhealbhadh a chaidh a chur a-mach dha Iarla Shìophort bho thùs ann an 1794 a th' anns A' Phloc agus chaidh a leasachadh le Uilleam Cuimein dhan ath uachdaran, Sir Ùisdean Aonghais ann an 1801 gus buannachd fhaighinn às an t-suidheachadh fasgach air cladach Loch Carrann agus gnìomhachas soirbheachail an sgadain aig an àm. Bha e cuideachd a' toirt dachaighean dhan luchd-gabhaltais a chaidh fhuadach à àiteachan eile air Oighreachd Loch Aillse.

'S e aon de na cinn-uidhe shaor-làithean air taobh an iar-thuath na Gàidhealtachd as motha air a bheil daoine measail a th' anns A' Phloc agus 's e baile glèdhteachais Urras Nàiseanta na h-Alba a th' ann.

baile; turasachd; taigheadas