'Emotional Geology' (1)
AB_LL_LINDA_GILLARD_01
Lind Gillard
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'Emotional Geology' le Linda Gillard, foillsichte an 2005. Tha a' chuibhreann air a leughadh le Janine Donald.

'Calum's little book has explained geological vocabulary to me, so I now understand the significance of the titles of his poems. Boiling rock, while still underground, is called magma. (His poem of the same name describes the suppression of grief-stricken rage.) Lava which cools slowly becomes a black rock called basalt. (Calum's 'Basalt' is a poem of numb resignation and defeat.)

I know so little about the earth on which I walk - know little and understand less. The mountains of Harris (visible from the north end of this island) are gently rounded hills, barely in the Munro category of three thousand feet, but apparently they were once as tall as the Himalayas. They are unimaginably old, some of the oldest rocks in the world, but they have been eroded by the elements until they are now gently curved, mere stumps of a once gigantic mountain range.

A timescale I cannot possibly comprehend, a meaning, a purpose perhaps, that is beyond my understanding. It's somehow reassuring that there is something bigger out there, bigger even than the mountains.

I'm not sure what it is. Not God.

Time, maybe?'

Tha Linda Gillard a' fuireach agus a' sgrìobhadh air an Eilean Sgitheanach. Cheumnaich i o Oilthigh Bhristol agus rinn i trèanadh mar chleasaiche aig Sgoil Tèatair Old Vic Bhristol. Fad ochd bliadhna lean i dreuchd ann an cleasachd, an rud a bu chliùitiche dheth nuair a shuidh i aig bòrd còmhla ri Sir Mìcheal Gambon. 'S e an rud a bu mhiosa dheth, thuirt i, nuair a bha i a' cluiche pàirt mar bhean-shìdh fad cheithir mìosan fliuch ann an riochdachadh a-muigh de 'A Midsummer Night's Dream' ann am Pàirc Regents.

Fhad 's a bha ùine aice gun obair aig an Tèatar Nàiseanta, thachair gun deach i na neach-naidheachd neo-cheangailte agus sgrìobh i artaigilean aotrom airson irisean, iomadh fear dhiubh sin mun bheatha caran fèin-bith-beò a bh' aice fhèin a-muigh air an dùthaich an Siorrachd Drochaid Cham (Cambridge). Fad dusan bliadhna bha colbh èibhinn aice ann an 'Ideal Home' mu bheatha theaghlaichean.

Bha an dà cho-dhreuchd aig Linda fad ghreis mus do chuir i roimhpe gun leigeadh i seachad cleasachd gus ùine a chur seachad a' sgrìobhadh do na pàipearan agus a' togail a teaghlaich. Aig aois 40, rinn i ath-threanadh na tidsear bun-sgoile agus rinn i teagasg ann an Norfolk, gu h-àraid ann am Beurla agus ann an Ealan. Ach an dèidh do sgoilear fo bhuaireas ionnsaigh a dhèanamh oirre, leig i seachad an teagasg agus ghluais i dhan Eilean Sgitheanach, a' toirt gu buil faoin-smuain a bh' aice fad ghreis, gun gluaiseadh i don Ghàidhealtachd agus gun sgrìobhadh i làn-ùine. An-diugh tha Linda a' fuireach air sliabh beinne a' coimhead taobh a' Chuilthinn, raon de bheanntan a tha sa chiad nobhail aice, 'Emotional Geology' (2005). A' bhliadhna às dèidh sin dh'fhoillsich i 'A Lifetime Burning'. Tha an treas nobhail aice a tha san t-sealladh, leis an tiotal 'Star Gazing', na sgeulachd èibhinn romansach suidhichte san Eilean Sgitheanach is ann an Dùn Èideann.

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Linda Gillard