'A Description of the Western Islands of Scotland, circa 1695' (2)
AB_LL_MARTIN_MARTIN_02
Leòdhas
ROS
Martin Martin
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

'There was an ancient custom in the island of Lewis to make a fiery circle about the houses, corn, cattle, etc, belonging to each particular family: a man carried fire in his right hand, and went round, and it was called 'dessil', from the right hand, which in the ancient language is called 'dess'. An instance of this round was performed in the village Shader, in Lewis, about sixteen years ago (as I was told), but it proved fatal to the practiser, called MacCallum; for after he had carefully performed this round, that very night following he and his family were sadly surprised, and all his houses, corn, cattle, etc., were consumed with fire. This superstitious custom is quite abolished now, for there has not been above this one instance of it in forty years past.'

Tha a h-uile coltas gur ann ann am Bealach, faisg air Caisteal Dhùin Tuilm san Eilean Sgitheanach a rugadh Màrtainn Màrtainn, do theaghlach a bha beagan uasal, le buntanas do Chlann 'IcDhòmhnaill Shlèite. An dèidh dha ceumnachadh o Oilthigh Dhùin Eidinn ann an 1681 rinn e oideachadh oighrean MhicDhòmhnaill Shlèite agus MhicLeòid na Hearadh mus do theich e a Lunnainn ann an 1695.

Air a bhrosnachadh le càirdean Easbaigeach agus luchd-aosmhorachd, ghabh e obair clàradh-muinntir 's na h-Eileanan Siar d' am buineadh e. Thog e air air turas a Leòdhas ann an 1696, air a leantainn le turas gu Hiort an ath bhliadhna. Chaidh 'The Late Voyage to St. Kilda' fhoillseachadh ann an 1698, agus an uair sin an obair a b' ainmeile aige, 'A Description of the Western Islands of Scotland' ann an 1703.

Ged a chaidh airgead a ghealltainn dha airson a chuid obrach, cha deach a phàigheadh a-riamh agus thill Màrtainn dhan Eilean Sgitheanach na thaoitear a-rithist. Aig aois 41 chuir e ainm sìos mar fhear-treanaidh de dhotaireachd aig Oilthigh Leiden san Òlaind agus, air dha tilleadh a Shasainn, chùm e air a' dèanamh dotaireachd, a' ceumnachadh o Reims mu dheireadh ann an 1716. Bhàsaich e an 9mh Dàmhair 1718.

Tha na cunntasan aig Màrtainn Màrtainn air beatha ann an Innse Ghall, ro là an Aonaidh, Chùil Lodair, nam Fògraichean agus Romansachd Bhictorianaich, am measg nan ciad sgrìobhaidhean clò-bhuailte a tha a' dèanamh tuairisgeul air eachdraidh, cultar agus dualchasan de sgìre far an robh seann structuran sòisealta fhathast am bàrr.

ROS

claistinneach; cruthan-tìre litreachais