'The Lost Glen'
AB_LL_NEIL_GUNN_02
Gallaibh a Deas
GALLAIBH: Latharan
Neil Gunn
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo on nobhail aig Niall Gunna, 'The Lost Glen', a chaidh fhoillseachadh an toiseach ann an 1932. Tha e air a leughadh an seo le Seumas Mac a' Mhuilleir.

'The wind blew steadily and, though the sky was overcast, fanned the face with a fresh warmth. Very soft it felt, like a petal between finger-tips. Reflective finger-tips touched her cheeks. Eyes steadied on the far sea, glimmered. North-west to north, to the Arctic. A grey haze for horizon, for the illimitable. Space vast and quiet and strong. The breasts of the hills about her with the sea strip yonder like a shining doorstep to the uttermost. Magnificient the sweep of the spirit from the grey Arctic to the still, dark mountains, to the far cones hazed in purple, south-west to west. Hazed sky, too, high overhead; and passing from peak to sea, through corrie and heather and myrtle, the wind, the soft, warm August wind. Yet for all its breadth and sentinel grandeur, this land was in some curious way intimate and known of the spirit that swept and bathed. She would find out all the human names it bore too, but not for this gillie now, who had caught a wink and buried it in the peatbog of his face. So she lingered, in no hurry; and while she sat there her gillie stood. He would keep on standing there until she elected to move on again. She turned a quizzical look on his patient, polite back. He stirred, muttering, "I'll go on and get the boat ready," walked quietly past her.'

B' e fear ainmeil a sgrìobh iomadh nobhail is dràma a bh' ann an Niall Gunnach, fear a bha na phrìomh sgrìobhaiche ann an Linn an Ath-bheòthachaidh ann an Alba. Tha a nobhailean air an suidheachadh sa Ghàidhealtachd, ach tha iad feallsanachail, smuaineachail nan dreach agus samhlachail nan nàdar, a' sealltainn suas ghnothaichean cudromach an là. 'S ann à Dùn Beithe an Gallaibh a bha Niall, agus chaidh e a-steach don t-Seirbhis Shìobhalta ann an 1911, a' cur seachad ùine ann an Lunnainn 's ann an Dùn Èideann mus do thill e gu Tuath na oifigear aig luchd na Cusbainn, air a stèidheachadh ann an Inbhir Nis.

Tha a chiad nobhail, 'The Grey Coast' (1926), suidhichte ann an Gallaibh sna 1920an. Chùm e air a' sgrìobhadh nobhailean agus a' cur artaigilean a-steach gu irisean is paipearan. An dèidh a chlo-bhualadh shoirbheachail 'Highland River' (1937), leig Gunnach seachad gu saor-thoileach a dhreuchd leis an Riaghaltas gus am b' urrainn dha sgrìobhadh làn ùine. Ghluais e gu Fodhraitidh, faisg air Inbhir Pheofharain, far an do chùm e a' dol a' leasachadh a dhreuchd fhèin. 'S e fèin-eachdraidh de làithean òige a tha na leabhar mu dheireadh 'The Atom of Delight'.

Ann an 1948 chaidh cuibhreann Ghunnaich do litreachas aithneachadh le Oilthigh Dhùin Èidinn nuair a thug iad seachad dha dotaireachd onarach; ann an 1972 chruthaich Comhairle Ealain na h-Alba 'Caidreabh Nèill Ghunnaich' na urram dha. Tha duais sgrìobhaidh Nèill Ghunnaich ann cuideachd, air a dhèanamh a h-uile dàrna bliadhna agus air a rianachadh le Comhairle na Gàidhealtachd agus le Urras Nèill Ghunnaich.

'The Lost Glen'

GALLAIBH: Latharan