'Off in a Boat'
AB_LL_NEIL_GUNN_03
Gallaibh a Deas
GALLAIBH: Latharan
Neil Gunn
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo on leabhar-siubhail aig Niall Gunna, 'Off in a Boat', a chaidh fhoillseachadh an toiseach ann an 1938. Tha e air a leughadh an seo le Seumas Mac a' Mhuilleir.

'The rain had taken off while we had been in the cathedral, and the oasis of blue we had seen towards Ireland was now enlarging itself in so wonderful a manner that it brought forth visitors from the houses, who looked at it and called to one another. Clean-shaven faces and bright faces and fine shiny silk stockings and creased and white and coloured clothes; so very clean, this community of the Washed, that we felt a little like bedraggled seabirds, with a hanging pinion or two, so I looked carefully at the anchorage off the pier, which was crammed with small boats, and at the anchorage a little farther down, which is Martyr's Bay, and satisfied myself that, for Iona, we were in the right spot. All the little shops being closed, we turned back, following approximately the ancient Street of the Dead, along which kings and chiefts and other important men (never a woman) were brought, after being landed at Martyr's Bay, on the way to their burial at Reilig Orain. Though Martyr's Bay itself is so named from the first slaughter of the monks by the Danes in 806 (Columba died 597).

The rain had now quite passed away and the air was so full of a soft brightness and warmth, that we had to stop by Maclean's Cross and strip off our oilskins. This is the second interesting cross on the island, and the carving on it seems to have been done about the fifteenth century, though how long its shaft of characteristic bluish schist has faced the sun upright is another matter. This is the spot, we learned, where Columba rested as he returned to the monastry on the last day of his life.'

B' e fear ainmeil a sgrìobh iomadh nobhail is dràma a bh' ann an Niall Gunnach, fear a bha na phrìomh sgrìobhaiche ann an Linn an Ath-bheòthachaidh ann an Alba. Tha a nobhailean air an suidheachadh sa Ghàidhealtachd, ach tha iad feallsanachail, smuaineachail nan dreach agus samhlachail nan nàdar, a' sealltainn suas ghnothaichean cudromach an là. 'S ann à Dùn Beithe an Gallaibh a bha Niall, agus chaidh e a-steach don t-Seirbhis Shìobhalta ann an 1911, a' cur seachad ùine ann an Lunnainn 's ann an Dùn Èideann mus do thill e gu Tuath na oifigear aig luchd na Cusbainn, air a stèidheachadh ann an Inbhir Nis.

Tha a chiad nobhail, 'The Grey Coast' (1926), suidhichte ann an Gallaibh sna 1920an. Chùm e air a' sgrìobhadh nobhailean agus a' cur artaigilean a-steach gu irisean is paipearan. An dèidh a chlo-bhualadh shoirbheachail 'Highland River' (1937), leig Gunnach seachad gu saor-thoileach a dhreuchd leis an Riaghaltas gus am b' urrainn dha sgrìobhadh làn ùine. Ghluais e gu Fodhraitidh, faisg air Inbhir Pheofharain, far an do chùm e a' dol a' leasachadh a dhreuchd fhèin. 'S e fèin-eachdraidh de làithean òige a tha na leabhar mu dheireadh 'The Atom of Delight'.

Ann an 1948 chaidh cuibhreann Ghunnaich do litreachas aithneachadh le Oilthigh Dhùin Èidinn nuair a thug iad seachad dha dotaireachd onarach; ann an 1972 chruthaich Comhairle Ealain na h-Alba 'Caidreabh Nèill Ghunnaich' na urram dha. Tha duais sgrìobhaidh Nèill Ghunnaich ann cuideachd, air a dhèanamh a h-uile dàrna bliadhna agus air a rianachadh le Comhairle na Gàidhealtachd agus le Urras Nèill Ghunnaich.

'Off in a Boat'

GALLAIBH: Latharan