'The Highlands of Scotland' (3)
AB_LL_NORMAN_NEWTON_03
Norman Newton
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o 'The Highlands of Scotland', leabhar le dealbhan a chaidh fhoillseachadh ann an 2000, le dealbhan camara le Cailean Baxter agus facail le Tormod Newton. Tha e air a leughadh an seo le Tormod Newton.

'The three great mountains of Torridon have names familiar to Munro-baggers and hill-walkers everywhere: Beinn Alligin, Ben Eighe and, highest of all, Liathach. The Red Torridonian sandstone which makes up the bulk of Liathach and Ben Eighe is reckoned as being 750 million years old, while the white quartzite of their summit ridges is a mere 600 million years of age. Geologists, as well as climbers and hill-walkers, make their way to the mountain fortresses of Torridon in their pursuit of a wilderness experience unrivalled anywhere else in Scotland.'

Rugadh Norman Newton ann an Glaschu ach chuir e seachad na bliadhnachan na dheugaire ann an Nelson an New Zealand agus chaidh e dhan cholaiste agus dhan oilthigh sna Stàitean Aonaichte mus do thill e a dh'Alba ann an 1971. Bha e ag obair aig Leabharlann Oilthigh Ghlaschu fad chòig bliadhna, ach o 1976 tha e air a bhith ag obair ann an leabharlannan poblach, an toiseach ann an Ceann Loch Chill' Chiarain ann an Earra-Ghàidheal agus bho 1980, ann an Inbhir Nis. Bho 1992 gu 1998 's e fear nan leabhraichean fiosrachaidh a bh' ann ann an Leabharlann Inbhir Nis agus an-diugh tha e na Àrd Leabharlannaiche aig Aonad Taic' nan Leabharlann, Rathad a' Chala, Inbhir Nis, agus 's ann air a tha an t-uallach airson Seirbheisean Iomraidh is Fiosrachaidh do Leabharlannan na Gàidhealtachd, aig a bheil barrachd air dà fhichead leabharlann.

Tha Norman Newton air a bhith an sàs ann am foghlam inbhich agus foghlam fad-beatha airson barrachd air trithead bliadhna, a' dèanamh òraidean do chlasaichean oidhche air iomadh diofar chuspair mu eachdraidh sgìreil. Tha e air àireamh de leabhraichean a sgrìobhadh mu eileanan Alba agus tha e air tadhal air a' chuid as motha dhiubh sin fhad 's a bha e a' teagasg agus a' rannsachadh.

claistinneach; cruthan-tìre litreachais

Literary Landscapes: Norman Newton