'A Hundred Years in the Highlands' (2)
AB_LL_OSGOOD_MACKENZIE_02
ROS: Geàrrloch
Osgood Mackenzie
gort a' bhuntàt
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Tha a' chuibhreann chlaistinneach seo o chaibideil 3 de 'A Hundred Years in the Highlands' le Osgood MacCoinnich, foillsichte an toiseach ann an 1922. Tha e air a leughadh le sgoilear o Àrd Sgoil a' Phluic.

'I cannot say I can remember my first coming to Gairloch, as I was only two years old but there were soon to be very trying times there, during the great famine caused by the potato blight. I have quite clear recollections of my own small grievance at being made to eat rice, which I detested, instead of potatoes, with my mutton and chicken in the years 1846-1848, for even 'Uaislean an tigh mhor' (the gentry of the big house) could not get enough potatoes to eat in those hard times. Certainly things looked very black in 1846-1848 in Ireland and the West of Scotland, though, but for the potato blight, when should we have got roads made through the country? My mother never left Gairloch, not even for a day, for the three long years when the famine was at its height.'

B' e mac dhan uachdaran Ghàidhealach, Sir Francis Mackenzie, 5mh iar-bharan Gheàrrloch, a bh' ann an Osgood Mackenzie. Tha e ainmeil oir 's e a chruthaich Gàrraidhean Inbhir Iùbh agus 's e an t-ùghdar aig 'A hundred years in the Highlands'. Rugadh e sa Bhreatainn Bhig ann an 1842, àite Ceilteach air an robh Sruth a' Chamais a' bualadh, agus choltaich e e ri cost an iar na h-Alba.

Tha pàirt de 'A hundred years in the Highlands' na chuimhneachan teaghlaich, a' sealltainn beatha nan uachdaran Gàidhealach, agus tha taobh eile dheth a tha na dhealbh de bheul-aithris is de dhualchas na Gàidhealtachd.

Ann an 1862 fhuair Osgood Inbhir Iùbh mar oighreachd. 'S e rubha maol, fosgailte a bh' ann agus cha robh air ach aon chraobh. Gus an do bhàsaich e ann an 1922 rinn e tòrr spàirn agus chuir e mach tòrr airgid gus an tionndaidheadh e an t-àite bochd seo gu bhith na lios ainmeil, far an robh iomadh lus annasach a' fàs a thàinig o thìrean cèin cho fad air falbh ris na Himalayas. An dèidh bàs Osgood, lean an obair sa Ghàrradh agus ann an 1952 chaidh Lios Inbhir Iùbh an toirt seachad do dh'Urras Nàiseanta na h-Alba.

ROS: Geàrrloch

gort a' bhuntàt; claistinneach; cruthan-tìre litreachais