'Old Folk Song'
AB_LL_RODY_GORMAN_02
Rody Gorman
bàrdachd
bàird
cruthan-tìre litreachais

Get Adobe Flash player

Chaidh an rann 'Old Folk Song' a sgrìobhadh le Rody Gorman. Tha e air a leughadh an seo leis an ùghdar. (Dealbh - Mathew Knowles)

'In just about every clachan and black house
Or home where he'd go to ceilidh late at night
Or on field work on his worn-down bicycle
And the heavy-duty wind-up machine
On his back like a satchel
For a scholar or a peat-creel,
The first thing folk he met would say:
More's the pity
You weren't in it
Twenty year back and more'

Rugadh Rody Gorman ann am Bail' Àth Cliath agus an-diugh tha a' fuireach san Eilean Sgitheanach. Tha e air grunn chruinneachaidhean fhoillseachadh de bhàrdachd ann am Beurla, ann an Gàidhlig na h-Eireann 's ann an Gàidhlig na h-Alba, nam measg 'Fax and Other Poems' (1996); 'Bealach Garbh' (1999); 'Air a' Charbad fo Thalamh/On the Underground' (2000); 'Naomhóga na Laoi' (2003); 'An Duilleog agus an Crotal' (2004); 'Flora from Lusitania' (2005) 'Zonda? Khamsin? Sharaav? Camanchaca?' (2006) agus 'Eadar Fiaradh is Balbh na h-Oidhche' (2007). Chaidh a thaghadh de bhàrdachd Ghàidhlig Èireannaich is Albannaich - 'Chernilo' - fhoillseachadh le Coiscéim ann an 2006.

Tha Rody air obair a dhèanamh mar neach-chompanaiche sgrìobhaidh aig Sabhal Mòr Ostaig san Eilean Sgitheanach, aig An Lanntair ann an Leòdhas, agus aig Colaiste an Oilthigh, ann an Corcai. Tha e cuideachd na dheasaiche is na cho-fhoillsichear den leabhar-chruinneachaidh bhliadhnail 'An Guth' de bhàrdachd Ghàidhlig na h-Èireann 's na h-Alba. Am measg nan eadar-theangachaidhean aige tha obair aig Cavafy, Yeats agus Prévert, agus am measg nan eadar-theangachaidhean gu Beurla aige, bàrdachd le Dòmhnall MacAmhlaidh, Somhairle MacIlleathain agus Iain Mac a' Ghobhainn. Chaidh an obair aige fhèin eadar-theangachadh gu iomadh cànan eile, nam measg Arabach, Eabhraidheach is cànan Phortugal.

Chaidh bursaraidhean a thoirt dha le Comhairle Ealain na h-Alba ann an 1995, 1998, 2003 is 2007 a bharrachd air maoineachadh o An Chomhairle Ealaíon, o HI-Arts, on Mhaoin Rìoghail Litreachail agus o Chomann nan Ùghdaran. Ann ann 2007, thadhail e air Iosaral air a' phròiseact Bàrd gu Bàrd/Poet to Poet agus fhuair e duaisean fear a-staigh ann am Macedonia agus san Eilbheis. Ann an 2008 chaidh a chur air bhonn na Sgrìobhadair A-staigh aig Oilthigh Manitoba.

'Old Folk Song'

claistinneach; bàrdachd; bàird; cruthan-tìre litreachais