Càrn-cuimhneachaidh 'IcCriomain, Boraraig, An t-Eilean Sgitheanach
Boraraig
pìobaireachd
MacCriomain
pìobairean cinnidh
MacCrimmon Memorial Cairn, Borreraig, Skye

Tha an Càrn-cuimhneachaidh don teaghlach ainmeil sliochdail seo de phìobairean na shuidhe ann am Boraraig san Eilean Sgitheanach, a' coimhead thar Loch Dùn Bheagan agus a-null gu Caisteal Dhùin Bheagain. B' e pìobairean oighreachail aig cinn-cinnidhean MhicLeòid Dhùin Bheagain a bh' ann an teaghlach MhicCriomain, agus chruthaich iad iomadh pìos ciùil a' moladh Chlann 'IcLeòid. Cuideachd, chuir iad air bhonn sgoil pìobaireachd ann am Boraraig. B' ann san t-17mh linn a bu chliùitich iad, agus an sgoilear mu dheireadh aca, fear MhicArtair, a' ceumnachadh sna 1780an. Chaidh an càrn a chithear san dealbh a thogail ann an 1933, air a phàigheadh le Comainn a' Chinnidh agus le gibhtean bho air feadh an t-saoghail. Tha an sgrìobhadh, a tha sa Ghàidhlig, ag ràdh:
Càrn cuimhne MhicCruimein a bha o dhualachas nam pìobairean aig MacLeòid fad dheich ginealach agus a bha cliùiteach airson deilbh is cluich is teagasg ciùil mhoir. Is ann dlùth air an làraich so a bha Sgoil Chiùil MhicCruimein 1500 - 1800 A.D.

pìobairean; pìobaireachd; MacCriomain; pìobairean cinnidh