Get Adobe Flash player

'S e Roddie Caimbeul de chroit Tollaidh Bhrathainn, Loch Usaidh, fear de na beachdairean mu dheireadh aig Mac Shimidh fhathast beò. Sa chlàr chlaistinneach seo tha e a' bruidhinn air an àm a chuir e seachad sna h-Eileanan Fàro (1940-42). (Dealbh - Saighdearan Faire MhicShimidh a' tilleadh à Afraga a Deas, 1901-02.)

Interviewer: Were you in the Faroe Islands?

Roddie: Yes, two years, yes. Two years. The nicest people we ever met. They were all really nice people. Well, we had a lot o, ye know, people coming in from Norway an all that places, collecting and - Planes used to come over. Shot one down too as long as Ah mind, aye. But ye got a while in all the island. We walked over every one o that wee island. Well the - Ah think there's two that's not occupied. Tórshavn was the biggest island - well it was the town - biggest town on the islands. But they were nice people. Aye. We went back after - when did we go back?

Mary: About thirty years ago.

Roddie: 1978 and they were better to us than in our own country. They wouldna take nothing for it - keeping us - an they took on tours an all that. They were really nice. But we had a lot of them here after the war. We had them here - really nice people.

Interviewer: Mm-hmm.

Roddie: Mm-hmm.

Interviewer: And did you see anybody - when you back in the seventies - did you see anybody that you knew from before?

Roddie: Yes, oh yes. Mm-hmm. Quite a lot.

Chaidh Beachdairean Mhic Shimidh (na Lovat Scouts) an cur air bhonn an toiseach airson seirbheis ann an Dàrna Cogadh nam Boer ann an 1900 leis an t-16mh MacShimidh no Lòbhat, Sìm Iòseph Friseal. Às dèidh a' chogaidh, ann an 1903, chaidh dà rèisimeid a chruthachadh - Beachdairean Mhic Shimidh den lmh 's den 2a rèisimeid. Bha an dà rèisimeid gu dubh an sàs sa Chiad Chogadh, cho sgileil 's a bha iad ann an cuspaireachd, doòighean na raoin agus seòltachd armailteach. Chaidh tè de na rèisimeidean an leigeil ma sgaoil ann an 1922. San Dàrna Cogadh bha Beachdairean Mhic Shimidh air an gearastanadh sna h-Eileanan Fàro mus deach iad air seirbheis ghnìomhach san Eadailt o 1944 gu deireadh a' chogaidh.

Beachdair Mhic Shimidh no 'Lovat Scout' a' Cuimhneachadh (2)

2000an

An Dara Cogadh; An Dàrna Cogadh; cogaidhean; Feachdan Armaichte; arm; batàilleannan; rèisimeidean; batail; blàir; cathan; iomairt; iomairtean; saighdearan; saighdearachd; armailteachd; claistinneach

Am Baile: Memories of a Lovat Scout