Caisteal Chinnloch, Eilean Ruma
Eilean Ruma
Loch Abar
INBHIR NIS: Na h-Eileanan Beaga
ailtireachd
Kinloch Castle, Isle of Rum

Thogadh Caisteal Chinn Loch air Eilean Rùm do Sir Seòras Bullough. Bha an taigh aig an teaghlach gu 1957, nuair a chaidh e fo shealbh poblach. Tha e a-nis fo chùram Dualchas Nàdair na h-Alba. Tha taic a bharrachd ga thoirt seachad on Urras Ath-chruthachaidh aig a' Phrionnsa Teàrlach agus Comann Charaidean Chaisteal Chinnloch a bhios a' cuideachadh airgead a thogail agus ùidh phoblach a bhrosnachadh, a bharrachd air a bhith cur air chois sgiobaidhean obrach oifigeil gus glanadh, cumail suas, agus càradh a dhèanamh. A dh'aindeoin seo, tha an caisteal air a dhol bhuaithe gu ìre gu bheil e ann an cunnart. Nochd Caisteal Chinn Loch anns a' phrogram ath-chruthachaidh aig a' BhBC ann an 2003, a' buinnig na cuairteadh Albannaich, ach cha d'fhuair e an duais mhòr de £3 muillean not.

Dhealbhaicheadh an togalach le Leeming agus Leeming à Lunnainn agus tha e air a thogail le clach-ghainmhich ruadh. Tha am bheranda brèagha le colbhan a' dol timcheall air trì taobhan dhen chaisteal agus bha mullach gloinneadh air an toiseach. Tha grunn de rudan annasach anns a' chaisteal. Nam measg tha am fras-ionnlaid aig a' Bhean-phòsta Bullough, ealain o Impire Iapan agus 'orchestrion' a bhios ag atharrais air fuaim orcastra le 40 neach, le bhith a' cleachdadh pàipear air a tholladh neo rolaichean prais, mar a gheibhear ann am bogsa-ciùil

caistealan; togalaichean; ailtireachd