Aithriseachd mun Ionad Creag Àrd (Gàidhlig)
SMO_ISLANDVOICES_01_GD

chleachdaidhean tradaiseanta airson snìomh agus breabadaireachd.

Tha Dòmhnall a' faighinn cothrom an rud fheuchainn leis fhèin.

obair shòisealta; feuman sònraichte

Guthan nan Eilean / Island Voices

Seo aithriseachd ghoirid mu Ionad Creag Àrd ann an Loch nam Madadh, Uibhist a Tuath. 'S e ionad a th' ann do dhaoine le ciorram, air a ruith le Roinn nan Seirbheisean Sòisealta aig Comhairle nan Eilean Siar.<br /> <br /> Tha a' bhidio seo bhon DVD 'Guthan nan Eilean' a rinneadh le Sabhal Mòr Ostaig agus Cothrom Earr mar phàirt de phròiseact Eòrpach Leonardo POOLS. Tha 40 bhidio ghoirid air an DVD, airson luchd-ionnsachaidh na Beurla agus na Gàidhlig, a tha a' sealltainn beatha làitheil ann an Uibhist agus Beinn a' Bhaoghla.<br /> <br /> B'e Gordon Wells co-òrdanaiche a' phròiseict 'Island Voices'. Ceangail ri bloga a' phròiseict an <a href="http://guthan.wordpress.com/" target="_blank">seo</a><br /> <br /> Seo an t-Ionad Creag Àrd ann an Loch nam Madadh, Uibhist a Tuath. Tha e air a ruith le Roinn nan Seirbheisean Sòisealta aig Comhairle nan Eilean Siar.<br /> <br /> A bharrachd air bùth-obrach, tha cidsin ann agus rùm-suidhe, far am faigh thu cupa tì agus còmhradh.<br /> <br /> Bidh grunn dhaoine a' tighinn an seo airson diofar rudan a dhèanamh.<br /> <br /> Bidh Dòmhnall MacFhionghain a' tighinn ann dà latha san t-seachdain.<br /> <br /> Bidh Jamie MacCumhais a' dèanamh an aon rud.<br /> <br /> Am measg rudan eile, 's urrainn dhaibh àirneis a dhèanamh, fuirm mar eisimpleir. Bidh iad gan reic anns a' choimhearsnachd.<br /> <br /> Bidh an luchd-obrach san Ionad a' toirt taic dhaibh ann an iomadach dòigh - mar eisimpleir ann a bhith a' cruthachadh phìosan ealain. 'S e Marnie Keltie a tha a' stiùireadh ghnothaichean bho latha gu latha.<br /> <br /> 'S dòcha gu bheil an obair a' coimhead sìmplidh. Ach uaireannan, bho thoiseach a' ghnothaich gus an cuir thu crìoch air, feumaidh tu ceumanan gu leòr a ghabhail.<br /> <br /> Agus nuair a tha e deiseil, faodaidh tu bhith gu math moiteil às an obair a rinn thu.<br /> <br /> Aon latha gach seachdain bidh a h-uile duine a' dol a Thaigh Chearsabhagh, an taigh-tasgaidh agus ionad-ealain anns a' bhaile, airson biadh a ghabhail agus coimhead air na taisbeanaidhean.<br /> <br /> An-dràsta tha cuid dhe na dealbhan a rinn Dòmhnall agus Jamie fhèin rim faicinn sa chafaidh. Agus chaidh cuid dhiubh a reic mar-thà.<br /> <br /> 'S e cothrom snog a th' ann cuideachd airson faighinn a-mach, faicinn gu dè tha a' dol anns a' bhaile, agus biadh a ghabhail.<br /> <br /> Ann an aon ghailearaidh tha bonaidean is geansaidhean is aodach eile air an taisbeanadh, a tha air an dèanamh a-mach à clòimh.<br /> <br /> Anns an taigh-tasgaidh tha Flòraidh NicDhòmhnaill a' sealltainn nan seann<br /> chleachdaidhean tradaiseanta airson snìomh agus breabadaireachd.<br /> <br /> Tha Dòmhnall a' faighinn cothrom an rud fheuchainn leis fhèin.<br /> <br /> A bharrachd air ealain, tha Dòmhnall dèidheil air ceòl. Gu tric, bidh an latha a' tighinn gu crìoch le Dòmhnall a' cluich port no dhà air a' bhocsa, nuair a thilleas iad gu Creag Àrd.