Plaque on Roderick MacKenzie Cairn
Inbhir Mhoireasdain
saighdearan
cur gu bàs
ar-a-mach 1745
am Prionnsa Teàrlach

B' e oifigear ann an arm a' Phrionnsa Theàrlaich Èideard Stiùbhart a bh' ann an Ruairidh MacCoinnich ri linn bliadhna a' Phrionnsa. Bha e air leth coltach ris a' Phrionnsa agus chaidh e na gheàrrd agus na neach-meallaidh dha. An dèidh na ruaige aig Cùil Lodair, theich MacCoinnich còmhla ris a' Phrionnsa. Lorg saighdearan an Riaghaltais iad ann an Gleann Mhoireasdan, ach rinn MacCoinnich an gnothach air an stiùireadh air falbh. Nuair a chaidh losgadh air le peilear thathar ag ràdh gun do dh'èigh e 'Tha sibh air ur prionnsa a mharbhadh'. Thugadh an ceann aige gu Inbhir Nis, agus 's ann an sin a thuigeadh gun do rinneadh mearachd. Tha an uaigh aige comharraichte agus thogadh càrn faisg air làimh air a bheil e sgrìobhte:
'At this spot in 1746 died Roderick Mackenzie, an officer in the army of Prince Charles, of the same size and similar appearance to his Royal Prince. When surrounded and overpowered by the troops of the Duke of Cumberland, gallantly died in attempting to save his fugitive leader from further pursuit'

1970an

cùirn; carraighean-cuimhne; Seumasaich; saighdearan; cur gu bàs; ar-a-mach 1745; am Prionnsa Teàrlach