Beale & Pyper, Baile nan Granndach
Baile nan Granndach
MOIREIBH: Crombail, Inbhir Ailein 's Àbhaidh
bùthan Bhàideanach
Beale and Pyper, Grantown on Spey

Tha Beale & Pyper auir a bhith a' solarachadh luchd-ceannach ann an ceann a tuath na h-Alba le àirneis, còmhdaichean làir, àirneis bog agus tiodhlacan bho chaidh an stèidheachadh ann an 1886.

Chaidh Baile nan Granndach a stèidheachadh mar thuineachadh dealbhaichte le Sir Seumas Grannd, an t-uachdaran ionadail, ann an 1765. Tha e suidhichte ri taobh Abhainn Spè aig iomall a tuath beanntan a' Mhonaidh Ruaidh agus aig an àm a chaidh a stèidheachadh, bha e a' faighinn deagh sheirbheis bho dhà rathad armailteach. B' e Baile nan Granndach a bh' air bho thùs an dèidh Sir Seumas Grannd ach chaidh 'air Spè' a chuir ris sa Bheurla aig deireadh nan 1890an.

Aig aon àm, bha dà rèile a' ruighinn Baile nan Granndach agus thug seo togail dha gnìomhachas agus turasachd sa bhaile. Ged a tha an dà loidhne a-nis air dùnadh, tha mòran fhathast measail air a' bhaile mar cheann-uidhe luchd-turais. Tha ceann-uidhe Rèile Smùide Srath Spè an-dràsta aig Stèisean Bhroomhill, mu thrì mìile gu deas air Baile nan Granndach. Thathas an dòchas san àm ri teachd gun urrainn dhan loidhne a bhith air a leudachadh a-rithist gu Baile nan Granndach

bùthan Bhàideanach