Stèisean na h-Aghaidh Mòire
An Aghaidh Mhòr
stèiseanan
rathaidean-iarainn
còmhdhail
Aviemore Station

Tha Stèisean na h-Aghaidh Mòire na ghoireas don Aghaidh Mhòir agus tha e air Prìomh Rèile na Gàidhealtachd eadar Peairt agus Inbhir Nis. Is e cuideachd deireadh an t-slighe gu deas do Rèile Smùide Srath Spè. Thogadh an stèisean a th' ann an-dràsta an àite an fhir a bh' ann roimhe, agus dh'fhosgladh e ann an 1898. Ro 1898 bha an rèile a' dol on Aghaidh Mhòir gu Farrais, ach chaidh ceangal gu dìreach gu Inbhir Nis tron t-Slochd fhosgladh ann an 1898, a tha a' ciallachadh gu bheil an Aghaidh Mhòr cudromach mar cheangal air lion nan rèilichean. Dhùin an loighne o Inbhir Nis gu Farrais ann an 1965. Tha trì àrd-chabhsairean aig an stèisean, le aon dhiubh air a chleachdadh le Rèile Srath Spè o 1998 nuair a chaidh an stèisean air fad ath-nuathachadh. Tha Rèile Srath Spè a' ruith trèanaichean-smùide (agus uaireannan trèanaichean dìosaill) air an t-seann loighne eadar an Aghaidh Mhòr agus Stèisean Cnoc a' Bhealaidh, agus tha planaichean ann a leudachadh nas fhaide gu Baile Ùr nan Granndach.

Chan eil ach Stèisean Inbhir Nis nas motha na Stèisean na h-Aghaidh Mòire ann an sgìre Comhairle na Gàidhealtachd

trèanaichean; stèiseanan; togalaichean; rathaidean-iarainn; còmhdhail