Mac Shimidh ag innse mu òige
GB232_MFRLORDLOVAT_01
An Dàrna Cogadh
àiteachas
uachdaran
uachdarain

Get Adobe Flash player

B' e Sìm Friseal, 17mh MacShimidh (1911-1995), an 25mh Ceann Cinnidh air na Frisealaich. Choisinn e cliù mar Chommando Breatannach anns an Dàrna Cogadh. Chaidh a dhroch leòn anns an ionnsaigh air Normandaidh ann an 1944, ach dh'fhàs e na b' fheàrr. Anns na bliadhnaichean an dèidh a' chogaidh, chuir e seachad mòran ùine ann am poileataigs, agus air oighreachdan an teaghlaich mun Mhanachainn.

Anns a' chòmhradh seo ri Sam Marshall bho Moray Firth Radio, tha MacShimidh a' cuimhneachadh mar a dh'ionnsaich e na òige bho eòlas luchd-obrach oighreachd nan Lòbhatach.

'Well they taught me almost everything I know because my father, who was a great man, said 'You must always understand and be interested in other people. You must treat them as authorities' and I was a small boy and I certainly did. I had a tremendous admiration for all the people on the farm and all the fishing ghillies, all the keepers, stalkers, and I tried to imitate them as best I could in every aspect of the life they taught me.'

Commandos; feachdan airm; An Dàrna Cogadh; àiteachas; uachdaran; uachdarain; claistinneach

MFR: Lord Lovat