Carragh-cuimhne do Mhurt Ghlinne Comhainn
Gleann Comhann
murt
cinnidhean
seumasaich
Memorial to the Glen Coe Massacre

Tha carragh-cuimhne Murt Ghlinne Comhainn suidhichte aig ceann an ear baile Ghlinne Comhainn agud chaidh a chruthachadh le Dòmhnallach Obar Dheathain. Tha e a' cuimhneachadh air murt Dòmhnallaich Ghlinne Comhainn sa Ghearran 1692.

Thabhainn an Rìgh Uilleam mathanas a thoirt do na cinnidhean Gàidhealach a bha a' sabaid na aghaidh ann an Ar-a-mach nan Seumasach 1689 nan gealladh iad ùmhlachd a thoirt dha ro 1 Am Faoilleach 1692. Chaidh Alasdair MacIain, Ceann-cinnidh Dhòmhnallaich Ghlinne Comhainn a ghealltainn ùmhlachd a dh'Inbhir Lòchaidh ach chaidh iarraidh air a dhol a dh'Inbhir Aora. Air sgàth sin bha ùmhlachd còig latha fadalach. Chaidh Dòmhnallaich Ghlinne Comhainn a thaghadh gus eisimpleir a shealltainn do na cinnidhean eile a dhiùlt ùmhlachd a ghealltainn. Chaidh saighdearan, fon Chaiptean Raibeart Caimbeul, a chur a dh'fhuireach còmhla ri na Dòmhnallaich agus an dèidh dà sheachdain fhuair iad òrdugh 'putt all to the sword under seventy'. Sa chiad dol a-mach, chaidh 38 a mharbhadh, ach bhàsaich barrachd an dèidh sin le dìth fasgaidh sa ghleann an dèidh dhan dachaighean a bhith air an cur nan teine.

Fa chomhair cùl-ionad de còrr agus 200 bliadhna de shabaid eadar cinnidhean, le bhith a' cur Caimbeulach os cionn nan saighdearan dh'fhàg sin gun robh àite an Riaghaltais sa mhurt air fhalach gu mòr ann an inntinnean cuid de dhaoine

cuimhneachain; carraighean-cuimhne; murt; cinnidhean; seumasaich