Co. Iasgach-Bhradain na Gaidhealtachd an Iar - Litir ag iarraidh seann liontan iasgaich
HCD_DAVIDBANKS_143
cluban
comainn
buidheannan
West Highland Salmon Fisheries Co. - Letter requesting old fishing nets

B' e seo te de dh'iomadh litir a chaidh a chur gu Seums Banks aig Companaidh Iasgach-Bhradain na Gaidhealtachd an Iar le cuideigin ag airraidh na seann liontan aca a cheannach bhuapa. Bha na liontan seo gle fheumail airson cruachan feoir agus grain a chomhdach gus nach biodh a' ghaoth a' falbh leotha. Bhiodh iad a' tilgeil nan liontan thar nan cruach agus gan cumail sios le bhith a' crochadh clachan troma orra.

B' e obair mhor a bh' ann ann an gniomhachas iasgach a' bhradain na liontan a chumail ann an deagh ordugh. Mus toisicheadh gach raith iasgaich bhiodh liontan ura air an deanamh le sreang no snaithnean. Anns an t-seusan, bhiodh aite sonraichte aig gach steisean iasgaich far an crochadh iad suas nan liontan airson an tiormachadh, an sgrudadh agus toll sam bith a charadh. Mar bu trice, bhiodh aon lion ga thiormachadh fhads' a bha an fheadhainn eile san t-sal. Re uine bhiodh na liontan ro bhriste airson cleachdadh airson iasgaich ach bha iad fhathast luachmhor aig croitearan na sgire. Bhiodh Banks a' reic nan liontan agus a' tarraing beagan airgid air ais agus gheibheadh na croitearan na liontan a bhiodh, fius' ann am piosan beaga, na bu shaoire na snaithnean a cheannach agus liontan a dheanamh dhaibh fhein.

Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is mu phrìsean cuir post-d gu:

1950an

cuimhneachain; eachdraidh air aithris; agallamhan; balbh-chanain; Balbh-chanain Bhreatannach; meur-litreachadh; cluban; comainn; buidheannan

David Banks: West Highland Salmon Fisheries Co Ltd (documents)