Aonghas Grannd, fìdhlear ciotach à Loch Abar
GB232_MFR_ANGUSGRANT_01
Rèidio Linne Mhoireibh
Aonghas Grannd
fìdhlearan
ceòl traidiseanta

Get Adobe Flash player

Tha Aonghas Grannd, no am fìdhlear ciotach à Loch Abar, air a bhith a' cluich air an fhidhill bhon a bha e trì bliadhna deug a dh'aois. Tha e air a bhith na dhreuchd mar fhìdhlear o chionn còrr is trì fichead bliadhna agus tha e fhathast a' dol mar thidsear, a' sgrìobhadh ciùil, agus a' cluich ann an seiseanan agus leis fhèin, is e a' cluich iomadh seòrsa ciùil air an fhidhill. Tha Gàidhlig aig Aonghas agus tha e ainmeil airson na stoidhle cluiche aige 'stoidhle na Gàidhealtachd an Iar', air a bheil a' Ghàidhlig agus ceòl na pìob a' toirt buaidh mhòr. San earrainn èisteachd seo, a chaidh a chlàradh an toiseach airson 'Moray Firth People' aig deireadh nan 1990an, cluinnear Aonghas is e a' bruidhinn ri Andy Ross mu dheidhinn a bhith na fhìdhlear ciotach.

Interviewer: Not many left-handed fiddlers around, are there?

No, they're something like the golden eagle; a wee bit scarce on the ground.

Interviewer: Aye?

There's a few - I've one or two pupils that's left handed.

Interviewer: I noticed when you came into the studio you signed in, so you're obviously left handed naturally?

Oh aye, left handed. So was my father and four of his brothers. And my grandfather. So it seems to be in the genes.

Interviewer: Tell me, is your fiddle different from any other fiddle? Is it strung in a different way or strung the opposite way round?

Aye. It's - the strings are opposite way round; the 'e's on the left side and the 'g's on the right side, and then the base bar is on the right side and the sound post is on the left side, and your bridge is the opposite way round. Your pegs are - your 'a' peg is on the left side at the top. It's quite different. It's not just a case of shifting the strings; you've to shift the whole interior of it as well

Aonghas Grannd; fìdhlearan; ceòl traidiseanta; claistinneach

MFR: Angus Grant