Comataidh Sheirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean, 1912
Highland Archive Centre
Comataidh Sheirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean
Aithisg Dheòirich
Comataidh Dheòirich
The Highlands and Islands Medical Services Committee, 1912

Tha a' bhliadhna 2012 a' faicinn ceud bliadhna aig Comataidh Sheirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean, Comataidh Dheòirich mar a th' air gu tric, a' tighinn o ainm an fhir-cathrach, Sir Iain Deòir BP. Chaidh an Comataidh a chur air bhonn ach an coimheadadh e air solar sheirbheisean meidigeach air a' Ghàidhealtachd agus sna h-Eileanan nuair a mhothaicheadh e nach robh na croitearan air an toirt a-steach fo Achd 1911, Àrachas Nàiseanta na Slàinte. Thug Aithisg Dheòirich seachad lèirsinn air leth air suidheachadh sòisealta na Gàidhealtachd 's nan Eilean tràth san fhicheadamh linn ach cuideachd rinn e moladh do-sheachnach airson atharrachadh ann an cùram slàinte. Dh'adhbhraich seo a' chiad sheirbheis slàinte san t-saoghal le maoin na stàite, Seirbheis Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean, rud a chuir car air solar meidigeach agus a tha air a mheas a bhith na ro-theachdaire de Sheirbheis Nàiseanta na Slàinte.

Nan seasamh (clì gu deas): Andrew Lindsay, Charles Orrock, Dr Leslie Mackenzie, Miss Tomie, Murdoch Beaton, Dr J. C. McVail, J. Cullen Grierson Dr. A. C. Miller

Nan suidhe (clì gu deas): Sir John A. Dewar, Unkown, The Marchioness of Tullibardine, J. L. Robertson

Cliog > an seo airson a dhol gu toiseach an taisbeanaidh.

1910an

Comataidh Sheirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean; Aithisg Dheòirich; Comataidh Dheòirich

Highlands and Islands Medical Services Committee & Report