Aonghas Grannd air Fearchar MacRath
GB232_MFR_ANGUSGRANT_06
Rèidio Linne Mhoireibh
Aonghas Grannd
fìdhlearan
ceòl traidiseanta

Get Adobe Flash player

Tha Aonghas Grannd, no am fìdhlear ciotach à Loch Abar, air a bhith a' cluich air an fhidhill bhon a bha e trì bliadhna deug a dh'aois. Tha e air a bhith na dhreuchd mar fhìdhlear o chionn còrr is trì fichead bliadhna agus tha e fhathast a' dol mar thidsear, a' sgrìobhadh ciùil, agus a' cluich ann an seiseanan agus leis fhèin, is e a' cluich iomadh seòrsa ciùil air an fhidhill. Tha Gàidhlig aig Aonghas agus tha e ainmeil airson na stoidhle cluiche aige 'stoidhle na Gàidhealtachd an Iar', air a bheil a' Ghàidhlig agus ceòl na pìob a' toirt buaidh mhòr. San earrainn èisteachd seo, a chaidh a chlàradh an toiseach airson 'Moray Firth People' aig deireadh nan 1990an, cluinnear Aonghas is e a' bruidhinn mu Fhearchar MacRath, sàr fhìdhlear agus cluicheadair a' bhogsa bho thaobh siar na Gàidhealtachd.

Interviewer: The first I met you was in Glenfinnan. I would have said probably 1958 or 1959, on a terrible night of rain, and I remember you arrived with the fiddle strapped on your back.

Aye, I'd to come up - by this time I moved down - the old lady had died and the estate got sold and I moved down to Loch Ailort, to her niece's estate, Mrs Cameron-Head at Inverailort, and I was a shepherd's stalker there. And I probably came up from Rannoch in about four or five miles down the road on my motor bike, with the fiddle strapped on my back.

Interviewer: And who else was playing with you that night d'you think?

Oh, my old friend Farquhar Macrae. And that was in - They had a nice hall there at that time and they used to do the drama - Judy Templeton was famous for putting on the drama - and there used to be all - and the amateur drama finals quite often.

Interviewer: And where did Farquhar come from that night then? Where would he have been then?

Lochailort; he was also on Lochailort Estate. They'd moved up from Roshven and he was head shepherd and eventually manager on the estate

Aonghas Grannd; fìdhlearan; ceòl traidiseanta; claistinneach

MFR: Angus Grant