Taigh tughaidh ann an Achosnaich, Àird nam Murchan, mu 1912
Achosnich
Aithisg Dheòirich
Comataidh Dheòirich
Thatched cottage at Achosnich, Ardnamurchan c.1912

Cliog > an seo airson a dhol gu toiseach an taisbeanaidh.

1910an

Comataidh Sheirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean; Aithisg Dheòirich; Comataidh Dheòirich

Highlands and Islands Medical Services Committee & Report

Tha clachan beag Achosnaich na laighe 3 mìle an iar thuath air Cille Chomhain, air Rubha Àird nam Murchan, Earra-Ghàidheal.<br /> <br /> Chaidh aire a tharraing an toiseach ann an 1850 do dhroch chàradh nan seirbheisean meidigeach slàinte aig Gàidhealtachd 's Eileanan na h-Alba. 'S iomadh turas a chaidh seo ath innseadh thar nan seasgad bliadhna a lean sin, gu h-àraidh leis a' Chomann Meidigeach Chailleannach, a bha a' coiteachadh ri barrachd dhotairean a bhith ann a bhiodh air am pàigheadh na b' fheàrr. Dh'aontaich Lloyd George (An Seansalair) ris na h-iarrtasan seo nuair a thug e a-steach Bile 1911 Àrachas Nàiseanta na Slàinte, ach dh'fhàg an sgeama a-mach a' mhòr-chuid de na croitearan Albannach, daoine nach robh tric a' cosnadh tuarastal agus aig nach robh airgead ach glè ainneamh. <br /> <br /> <br /> Tha an t-ìomhaigh seo mar phàirt de thaisbeanadh air loidhne a' comharradh ceud bliadhna Chomataidh Seirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean, agus glè thrice thathas a' toirt iomradh air mar Chomataidh Dheòirich an dèidh a chathraiche Sir Iain Deòir BP. Chuir aithisg a' Chomataidh air dòigh an t-slighe airson a' chiad seirbheis slàinte air an t-saoghal, Seirbheis Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean, a rinn cruth-atharrachadh air solar meidigeach agus a tha air a mheasadh mar ro-theachdaire Seirbheis Nàiseanta na Slàinte. <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a> <br /> <br /> <br /> Cliog <a href=http://www.ambaile.org.uk/gd/set/show_content_page.html?category=3&set=29&qw=<br /> > an seo </a> airson a dhol gu toiseach an taisbeanaidh.</i>