Taigh-òsta an Stèisein, Sràid na h-Acadamaidh, Inbhir Nis
taighean-òsta
sràidean
Station Hotel, Academy Street, Inverness

Chaidh Taigh-òsta an Stèisein a thogail ann an 1855 ri dealbhadh aig an ailtire agus einnseanair ainmeil, Iòseph Mitchell. Cho-thachair e le fosgladh Rèile Inbhir Nis is Narainn, ris an robh Mitchell dlùth cheangailte. Chaidh ath-dhealbhadh mòr a dhèanamh air an taigh-òsta ann an 1858-9 le Seumas Matthews & Uilleam Lawrie. Chaidh a cheannach le Rèile na Gàidhealtachd ann an 1876. Chaidh ath-thogail cudromach eile a dhèanamh le Ros & MacBheatha ann an 1898 agus b’ann an uair sin a chaidh doras an taigh-òsta a ghluasad bho Shràid na h-Acadamaidh gu Ceàrnag an Stèisein.

Às dèidh don rèile a dhol an seilbh na stàite an 1948, chaidh riaghladh is ruith an taigh-òsta a chur gu Roinn-ghnìomha Thaighean-òsta aig Coimisean Còmhdhail Bhreatainn agus rinn iadsan ath-thogail air pàirt dhen togalach ann an 1958. Ghabh Bòrd Rèile Bhreatainn os làimh e ann an 1962 agus mu dheireadh chaidh an taigh-òsta a reic ann an 1983. Chaidh an t-ainm ùr Taigh-òsta Rìoghail na Gàidhealtachd a chur air sa Chèitean 2000.

taighean-òsta; sràidean