Buaidh na sgoile agus na h-eaglaise, Uibhist a Tuath
GB232_MFR_FREDMACAULAY_05
croitearan
croitean
croitearachd
craobh-sgaoileadh

Get Adobe Flash player

Rugadh Fred MacAmhlaigh ann an Solas, Uibhist a Tuath, ann an 1925. Chaidh oideachadh aig Acadamaidh Inbhir Nis agus Oilthaigh Dhùn Èideann, agus lean e air gu bhith na Àrd-Riochdaire Gàidhlig aig BBC Alba ann an 1964, agus na cheannard air BBC Rèidio nan Gàidheal ann an 1979. Bha e riamh trang a' strì gus a' Ghàidhlig a chumail beò. B' e fear de na Gàidheil bu chliùitiche dhe ghinealach, agus bha buaidh mhaireanneach aige air cultur nan Gàidheal. Dh'eug e ann an Inbhir Nis ann an 2003, aig aois 78. Anns an earrainn chlaistinnich seo, a chaidh a chlàradh o thùs ann an 1983 do 'Mhoray Firth People', tha Fred a' bruidhinn ri Sam Marshall mu bhuaidh na h-eaglais agus na sgoile air a' choimhearsnachd.

Interviewer: What about the influence of the school and the church in such a close knit community?

Very strong. Church in particular - school not so much, oddly enough. But the Church certainly ruled the, the daily life of the community. On the whole they observed the Church rules fairly closely. I found it oppressive, quite frankly. I didn't take kindly to it, particularly beautiful sunny Sundays when I'd much rather be down on the seashore, or on the machair, and I was confined to the house. But I used to cheat; I used to sneak upstairs to my bedroom and read a book, and it wasn't a holy book usually either

na h-Eileanan an Iar; croitearan; croitean; croitearachd; craobh-sgaoileadh; claistinneach

MFR: Fred MacAulay