Fred MacAmhlaigh aig a' BhBC (1 de 4)
GB232_MFR_FREDMACAULAY_11
Fred MacAulay
Rèidio Linne Mhoireibh
na h-Eileanan an Iar
craobh-sgaoileadh

Get Adobe Flash player

Rugadh Fred MacAmhlaigh ann an Solas, Uibhist a Tuath, ann an 1925. Chaidh oideachadh aig Acadamaidh Inbhir Nis agus Oilthaigh Dhùn Èideann, agus lean e air gu bhith na Àrd-Riochdaire Gàidhlig aig BBC Alba ann an 1964, agus na cheannard air BBC Rèidio nan Gàidheal ann an 1979. Bha e riamh trang a' strì gus a' Ghàidhlig a chumail beò. B' e fear de na Gàidheil bu chliùitiche dhe ghinealach, agus bha buaidh mhaireanneach aige air cultur nan Gàidheal. Dh'eug e ann an Inbhir Nis ann an 2003, aig aois 78. Anns an earrainn chlaistinnich seo, a chaidh a chlàradh o thùs ann an 1983 do 'Mhoray Firth People', tha Fred a' bruidhinn ri Sam Marshall mu obair anns a BhBC.

Interviewer: When you joined the BBC there hadn't been anybody like you before?

Oh yes, there had.

Interviewer: Had there?

My predecessor was Finlay J MacDonald.

Interviewer: Did you face much of an uphill struggle, though?

Well any- anything in Gaelic in those days was an uphill struggle, quite straightforwardly because it was the - any minority interest is, in a large organisation like the BBC - and, you know, it's, it's not a myth that the old animosity between the Gael and the Scot has gone. It's still there in many ways and you can find it. You only need to scratch slightly beneath the surface. In fact, I found, quite frankly, that I could explain and make my case more readily, sometimes, to somebody south of the border than one from north of it. And that was certainly true in the first few years that I spent in the BBC

na h-Eileanan an Iar; craobh-sgaoileadh; claistinneach

MFR: Fred MacAulay