Ceannairc Salerno (15 de 15)
GB232_MFR_HUGHFRASER_15
cogaidhean
ionnsaighean
sabaid
saighdearan

Get Adobe Flash player

'S e Ùisdean Friseal, às Inbhir Nis, fear de na saighdearan a bha ann an ar-a-mach Salerno san t-Sultain 1943, nuair a dhiùlt 192 fir òrdain a ghabhail aig àm ionnsaigh nan Co-fheachdan air an Eadailt a deas. Chaidh na ceannaircich a sgaradh roimhe bho na h-aonadan aca ann an Afraga a Tuath. Ged a chaidh innse dhaibh gum biodh iad a' tilleadh chun nan aonadan aca fhèin ann an Salerno, fhuair iad a-mach gun robh iad air an cur ann am buidhnean còmhla ri na feachdan Ameireaganach a bha a' sabaid airson a' bhaile. Dhiùlt iad cumail ri na h-òrdain, ag ràdh gun deach breugan innse dhaibh, ach às dèidh siud chaidh an cur gu deuchainn-cùirte agus fhuaradh iad ciontach. An toiseach chaidh triùir shàirdseantan a chur fo bhinn bàis - air ìsleachadh a-rithist gu prìosan fad dà bhliadhn' deug. Fhuair na corpailearan binn de dheich bliadhna agus an fheadhainn eile, seachd bliadhna an duine. Ach às dèidh siud chaidh dàil a chur air a h-uile binn, fhad 's nach biodh mì-mhodh sam bith tuilleadh ann. Ach cha deach mathanas oifigeil a thoirt seachad a-riamh.

Sa phìos chlaistinneach seo, air a chlàradh an toiseach sna 1990an airson 'Moray Firth People', tha Ùisdean a' bruidhinn air mar dh'èirich dha san ar-a-mach.

'I was in convalescent camp for quite some time; I think I was about six or seven months in hospital. I was released at one time but had to go back again because my wound had opened up. I had a hole in the middle of my chest, an enormous hole across my chest, from the centre of my chest to my left arm. I convalesced for a long time until eventually I was re-examined and I was - my medical category was reduced from A1 to B1, temporarily, in that I was unable to wear equipment. Thereafter I was transferred to the RASC [Royal Army Service Corps], finished up at GHQ Second Echelon, at Maddaloni, near Naples, and I finished my war there.

One time - a most odd experience there too. I was going through some correspondence in a file there and I came across a telegram which had been sent by the commanding officer of the 5th Camerons, sent to GHQ, asking that I be sent back to my - to the battalion, to the 5th Camerons, as soon as possible. This telegram - it was filed away somewhere quietly - and no action was taken on it as far as I was aware, so I finished my war there and I was demobbed in 1946 and that was it. When the war was finished - I think I applied for the police while I was still abroad - but in any event, I came home and I went back to my old job at the swimming baths in Inverness, and a very short time thereafter, I went up to the castle at Inverness, I sat a wee exam there, nothing at all, and I passed this, strange to say, and I joined the Aberdeen City Police, and that was the start of my police career'

1990an

ar-a-mach; ceannaircich; An Dàrna Cogadh; An Dara Cogadh; Feachd na Tìre; Territorials; claistinneach; cogaidhean; ionnsaighean; sabaid; saighdearan

MFR: The Salerno Mutiny