Geàrr-chunntasan Comhairle Siorrachd Ghallaibh, 1931
GALLAIBH
Comataidh Sheirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean
Aithisg Dheòirich
Comataidh Dheòirich
Caithness County Council Minutes, 1931

A-nis, ann am fear de na co-dhùnaidhean a bu lèirsinniche, chuir am bòrd roimhe gun cuireadh e air bhonn seirbheisean speisealta ann an cuid de sgìrean iomallach. Ann an co-obrach le Comhairlean nan Siorrachd, chaidh lannsairean coitcheann a chur san dreuchd agus chaidh uidheam X-Ray a chur a-steach ann an ospadalan sgìreil agus nan siorrachd.

Chaidh a' chiad àrd lannsair fo Sgeama nan Lannsair a chur na dhreuchd ann an Steòrnabhagh ann an 1923, agus ann an Gallaibh ann an 1932. Fon sgeama seo bha an dreuchd air a cho-mhaoineachadh le Seirbhis Mheidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean agus le Comhairle na Sgìre no na Siorrachd. Bhiodh na dreuchdan air an co-dhèanamh le Roinn Mheidigeach aig Oilthigh, ann an seo b' e Obar Dheathain a bh' ann.

Tha an t-ìomhaigh seo mar phàirt de thaisbeanadh air loidhne a' comharradh ceud bliadhna Chomataidh Seirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean, agus glè thrice thathas a' toirt iomradh air mar Chomataidh Dheòirich an dèidh a chathraiche Sir Iain Deòir BP. Chuir aithisg a' Chomataidh air dòigh an t-slighe airson a' chiad seirbheis slàinte air an t-saoghal, Seirbheis Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean, a rinn cruth-atharrachadh air solar meidigeach agus a tha air a mheasadh mar ro-theachdaire Seirbheis Nàiseanta na Slàinte.

Cliog > an seo airson a dhol gu toiseach an taisbeanaidh.

GALLAIBH

1930an

Comataidh Sheirbheisean Meidigeach na Gàidhealtachd 's nan Eilean; Aithisg Dheòirich; Comataidh Dheòirich

Highlands and Islands Medical Services Committee & Report