Cuimhneachan air Aiseag a' Chorrain (2 à 6)
GB1796_SINCLAIR_ANNEMACKINTOSH_02
aiseagan
margaidean
dròbhaireachd
aiseagan carbaid

Get Adobe Flash player

Bidh Aiseag a' Chorrain a' dol thar Caolas a' Chorrain anns an Loch Dubh, naoi mìle gu deas air A' Ghearasdan. Tha an cidhe air an taobh sear aig Loch Abar Iarach, a' cumail ceangal ris an A82 suas dhan Ghearasdan, agus sìos gu Baile Chaolais is Gleann Comhann. Tha an cidhe air an taobh siar a' fosgladh slighe gu Àird nam Murchan, A' Mhorbhairne agus Mùideart. Tha slighe na h-aiseig air seann slighe dròbhaireachd sìos gu Meadhan na h-Alba agus tha e air fear dhe na slighean a thathas fhathast a' cleachdach.

San earrainn èisteachd seo, tha Anna Nic an Tòisich, le Seumas Mac an Tòisich, a chleachd a bhith a' ruith aiseag Chorrain, a' cuimhneachadh air an dòigh-beatha aig an aiseag ro 1934, mus do thòisich aiseag nan carbadan.

In 1934, the county councils of both Inverness and Argyll advertised the ferrying rights for rent -

Interviewer: Yes.

- on condition that the successful applicant would undertake to put a car ferry into operation. By this time traffic was increasing in the Highlands a little and - both commercial and private - and roads, of course, had improved, and my father put in an offer to put a car ferry on and he was the successful applicant. And I can very well remember the very first boat that came here and it was an old - well, I suppose it looked like an old tub; one engine at the back and the ferryman standing out in the open. No deck on the boat and there was a pillar up the centre which held the turntable, and it only took one car. But, of course, it didn't - you didn't need a bigger boat in those days because the -

Interviewer: Wouldn't be very many cars.

No, there weren't very many cars and I suppose it would be busier in the summer time, especially when the landowners came to spend their holidays in their - do their - for their shooting and fishing in the Ardnamurchan Peninsula

aiseagan; margaidean; dròbhaireachd; aiseagan carbaid; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Corran Ferry