Gleidheadh an traoin (6 de 7)
GB1796_SINCLAIR_CORNCRAKE_06
eun-eòlas
croitearachd
glèidhteachas
RSPB

Get Adobe Flash player

Uaireigin bha an traon bitheanta air feadh Bhreatainn, ach ann an 1993 bha an traon an impis dhol à bith ann an Alba 's gun ach 470 eun gairm ann. Bidh Iomairt Traoin an R.S.P.B., a chuireadh air chois ann an 1993, a' pàigheadh chroitearan agus thuathanaich aig a bheil traon air an fhearann aca ma stiùireas iad na h-achaidhean feòir agus feòir-thìoraidh aca ann an dòigh a tha mothachail air na h-eòin. Deich bliadhna air adhart, tha dearbhadh ann gu bheil an sgeama air soirbheachadh 's àrdachadh 73% san àireamh de eòin ghairm fhireann a chaidh a chlàradh. An-diugh, 's ann an Innse Gall as motha a tha an traon, ach tha buidhnean beaga dhiubh ann an Arcaibh agus ann am fìor cheann a tuath agus an iar tìr-mòr na h-Alba.

Chaidh an clàradh claisneach seo a dhèanamh mus deach an Iomairt an Traoin a chur air chois. Air a' chlàradh tha riochdaire bhon R.S.P.B. a' bruidhinn air mar a bhios na h-àireamhan ag atharrachadh.

Interviewer: Would you say the corncrake was increasing, or decreasing, or keeping at [a] very stable level?

'Here in the Uists they seem to be fairly stable; there's fluctuations from year to year. Last year appeared, in my small, relatively small study area, to be a good number; they were up by about 50% on the survey in 1983. But this year they're very late and we still haven't built up to those numbers of last year, but certainly there are worrying signs of declines very close to here. On Canna there's been a recent decline from, in the last four or five years, from about fifteen calling birds to two, last year, so that's a bit too close for comfort'

Ìomhaigh - Sergey Yeliseev. Tha an obair seo air a ceadachadh leis an Creative Commons Attribution 2.5 License.

eun-eòlas; croitearachd; glèidhteachas; claistinneach; RSPB

Bill Sinclair Audio: Conserving the Corncrake