Rèin-fhèidh aig A' Mhonadh Ruadh (3 de 4)
GB1796_SINCLAIR_ETHELLINDGREN_03
Dr Ethel Lundgren
ionadan rèin-fhiadh, Sami, Dùthaich nan Lap

Get Adobe Flash player

B' e an cìobair rèin-fhiadh Suaineach, Mikel Utsi, a thill rèin-fhèidh air ais dhan Mhonadh Ruadh ann an 1952. Fhuair e taic bhon bhean aige, Dr. Ethel Lundgren. Bho bhith a' tòiseachadh le beagan bheathaichean, leudaich am buar agus tha mu 130 gu 150 beathach ann a-nis. 'S urrainn do luchd-turais cuairt a ghabhail gus am buar fhaicinn air na beanntan. Air an làimh eile, 's urrainnear beagan rèin-fhiadh fhaicinn aig ionad A' Ghlinn Mhòir, faisg air An Aghaidh Mhòr.

Anns an earrann èisteachd seo, a chaidh a chlàradh aig taisbeanadh film goirid ann an Inbhir Nis mu 1980, tha Dr. Ethel Lundgren a' bruidhinn mu na duilgheadasan a bhith a' faicinn nan rèin-fhiadh anns na beanntan. (San dealbh-camara seo chithear 'Vikta' fear de na daimh aig an rèin-fhiadh air beanntan a' Mhonaidh Ruaidh.)

I think you'll notice they tone in with the background - this is also true on the hill - more than the red deer. In other words, the red deer are more conspicuous. Reindeer are very hard to spot because of the grey in the brown. One time the keeper was ill and away for a period, Mr. Utsi hired this helicopter and in the course of three quarters of an hour spotted three or four groups of reindeer; it was very successful. And - but that was when there was snow on the ground. And again he hired, by that time a much more expensive helicopter, and although he knew where they were, roughly, could not see one single one from the helicopter; they toned in so much with the heather and bracken and so on. One is often asked what they eat; in spring, when the green grass comes up, they're very interested in it, and for a time, but you can, if you have the patience, walking with them, and see that here's some grass and some lichen beside, and almost always they'll choose the lichen even if it's dry.

At this point in July they're changing their coats and we used not to allow the press to get anywhere near them because they thought they were moth eaten and there was a scare once with one of the societies in animal welfare

ionadan rèin-fhiadh, Sami, Dùthaich nan Lap; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Deer