Rèin-fhèidh aig A' Mhonadh Ruadh (4 de 4)
GB1796_SINCLAIR_ETHELLINDGREN_04
Dr Ethel Lundgren
ionadan rèin-fhiadh, Sami, Dùthaich nan Lap

Get Adobe Flash player

B' e an cìobair rèin-fhiadh Suaineach, Mikel Utsi, a thill rèin-fhèidh air ais dhan Mhonadh Ruadh ann an 1952. Fhuair e taic bhon bhean aige, Dr. Ethel Lundgren. Bho bhith a' tòiseachadh le beagan bheathaichean, leudaich am buar agus tha mu 130 gu 150 beathach ann a-nis. 'S urrainn do luchd-turais cuairt a ghabhail gus am buar fhaicinn air na beanntan. Air an làimh eile, 's urrainnear beagan rèin-fhiadh fhaicinn aig ionad A' Ghlinn Mhòir, faisg air An Aghaidh Mhòr.

Anns an earrann èisteachd seo, a chaidh a chlàradh aig taisbeanadh film goirid ann an Inbhir Nis mu 1980, tha Dr. Ethel Lundgren a' toirt fiosrachadh mun fhilm. (San dealbh-camara seo chithear fear de na laoigh aig an rèin-fhiadh, còmhla ri a bhuachaille Edwin Wakeling, air beanntan a' Mhonaidh Ruaidh.)

The next film is about three years later, two to three years later, and there are four specific parts to it. The first one shows you Sarek being ridden by the son of Colonel Rolly who's a great Arctic expert in the Canadian government. And we have done very little of this - there's all sorts of lines we've not evolved because it's not possible to have more than one full-time member of staff and so on. Also, it's not this breed of reindeer, it's not suitable for our sort of adult. I mean it's a teenager or a light adult, but in Siberia there's a larger breed and the tribe that I studied had no sleds and no other form of transport than riding and packing reindeer. And the second part of this film shows a reindeer being packed and going up Cairn Lochan, by Lurcher's Gulley. And then the third shows a Highland evening - animals, the first ones that we were breeding there with big antlers. It was very exciting. And finally, the last, showing you how they, how they dig for their [food]

ionadan rèin-fhiadh, Sami, Dùthaich nan Lap; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Deer