A' pacadh an sgadain
GB1796_SINCLAIR_FISHERGIRLS_05
nigheanan an iasgaich
cailleachan an èisg
sgadan rèisgte
a' rèisgeadh sgadan

Get Adobe Flash player

Bha boireannaich glè chudromach mar phàirt de ghnìomhachas an èisg ann an Alba; bhiodh feadhainn dhiubh ag obair a' cur biadhadh air loidhneachan iasgaich ach bhiodh a' mhòr-chuid aca a' cutadh agus a' ciùradh an èisg. Nuair a thigeadh àm an sgadain gu crìch aig deireadh an t-samhraidh, shiuibhleadh mòran de chlann-nighean an sgadain gu deas gus am foghar a chur seachad ag obair ann an bailtean-puirt mar Great Yarmouth agus Lowestoft. Anns an earrann èisteachd a leanas innsidh tè à Gallaibh mun chuimhne a tha aice air a bhith a' rèisgeadh an sgadain. Seo Criosaidh Nic a' Ghobhainn a chaidh a chlàradh ann an Taigh Dhail Mòr (Alanais) ann an 1984 mar phàirt de chlasaichean cuimhneachaidh a chùm Workers Educational Association.

'An in the mornin then, we used'll go out - five o'clock in e mornin - and strip the kill. An Ah used to be up on e plank again, an handin it doon and takin it, puttin it on e rack. Then there was sometimes five, sometimes four of us, went out in e mornings and every person had their own place till stand at, and then they called it kipper boxes, d'ye know? And when we put the herrin together like that wi the heads - that way - four, an then we put them together that way, till ye fill the box. Then ye put the lid on. Well, when you packed that kippers in this box, when it was fill, there was a person weighin it - so many stone - and ye put it on that. There's another person waitin, when they lifted it off, ye put the lid on. Then it was put off then early in the mornin, about seven o'clock, to catch the train till Billingsgate, an that was the kippers'

1980an

clann nighean an sgadain; nigheanan an iasgaich; cailleachan an èisg; sgadan rèisgte; a' rèisgeadh sgadan; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Fisher Lassies