Nighean sgadain a' deasachadh airson siubhal gu deas
GB1796_SINCLAIR_FISHERGIRLS_08
nigheanan an iasgaich
cailleachan an èisg
sgadan rèisgte
a' rèisgeadh sgadan

Get Adobe Flash player

Bha boireannaich glè chudromach mar phàirt de ghnìomhachas an èisg ann an Alba; bhiodh feadhainn dhiubh ag obair a' cur biadhadh air loidhneachan iasgaich ach bhiodh a' mhòr-chuid aca a' cutadh agus a' ciùradh an èisg. Nuair a thigeadh àm an sgadain gu crìch aig deireadh an t-samhraidh, shiuibhleadh mòran de chlann-nighean an sgadain gu deas gus am foghar a chur seachad ag obair ann an bailtean-puirt mar Great Yarmouth agus Lowestoft. Anns an earrann èisteachd a leanas innsidh tè à Gallaibh mun chuimhne a tha aice air a bhith a' rèisgeadh an sgadain. Seo Criosaidh Nic a' Ghobhainn a chaidh a chlàradh ann an Taigh Dhail Mòr (Alanais) ann an 1984 mar phàirt de chlasaichean cuimhneachaidh a chùm Workers Educational Association.

'An then when we hid till go away we hid till prepare, d'ye know? And the night before at then, ye hid everythin ready'll go, an we left Wick at half past seven in e mornin - a special train - and we went'll Yarmouth. Well, say we left Wick this mornin, half past seven, ye didn't - we didnae get intill Yarmouth till one o'clock the next day. And then we hid till - well, Ah used'll always hiv ma ludgins spoken for, an but when Ah went first ye'd to go an look for ludgins. But oh, it wis a happy, healthy life. Oh, an Ah was always carryin on, Ah'm tellin ye. Ah hid e time o ma life at e fishins'

1980an

clann nighean an sgadain; nigheanan an iasgaich; cailleachan an èisg; sgadan rèisgte; a' rèisgeadh sgadan; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Fisher Lassies