Dòighean Fighe
GB1796_SINCLAIR_FISHERGIRLS_15
a' rèisgeadh sgadan
Eilean nan Caorach
seàla
làimh-chiùird

Get Adobe Flash player

Bha boireannaich glè chudromach mar phàirt de ghnìomhachas an èisg ann an Alba; bhiodh feadhainn dhiubh ag obair a' cur biadhadh air loidhneachan iasgaich ach bhiodh a' mhòr-chuid aca a' cutadh agus a' ciùradh an èisg. Nuair nach robh iad a' cutadh an èisg bhiodh clann nighean an sgadain ri obraichean eile - a' fighe aodach clòimhe do na h-iasgairean. Anns an earrann èisteachd a leanas innsidh tè à Gallaibh mun chuimhne a tha aice air feadhainn dhe na dòighean fighe a chleachd i. Seo Criosaidh Nic a' Ghobhainn a chaidh a chlàradh ann an Taigh Dhail Mòr (Alanais) ann an 1984 mar phàirt de chlasaichean cuimhneachaidh a chùm Workers Educational Association.

'It wis a belt an they wis, it wis padded here an, ye stuck yer needle in the belt. An then ye used'll get yin stand a needles, four, an that's how ye made the jerseys, ye made them in the four. An I used'll use a circular needle when I did Fair Isles. Ah used'll do a lot o Fair Isles, an shawls, and - Oh, e fisher lassies wis great workers'

Dòighean Fighe

1980an

clann nighean an sgadain; nigheanan an iasgaich; cailleachan an èisg; sgadan rèisgte; a' rèisgeadh sgadan; Eilean nan Caorach; seàla; làimh-chiùird; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Fisher Lassies