Plana Eaglais air bhog, Sròn an t-Sìthein
KIGHF_QJ_175
Sròn an t-Sìthein
Àird nam Murchan
EARRA-GHÀIDHEAL: Àird nam Murchan
Taigh-tasgaidh Dualchas na Gàidhealtachd
zoomable

Dh'fheuch Achd Chùl-taic 1712 siostam de chùl-taic a thoirt a-steach a-rithist do Eaglais na h-Alba. Bha seo a' ciallachadh nach
b' urrainn do na daoine ach an t-uachdaran, no fear-taic, ministear a thaghadh don eaglais. Cha deach seo gu math idir leis na coithionalan air sgàth 's nach biodh miann na h-eaglaise aig an cridhe. Dh'adhbharaich an aimhreit seo an sgaradh anns an eaglais ann an 1843. Choisich cha mhòr 500 ministear a-mach à Ard-Sheanadh Eaglais na h-Alba gus Eaglais na h-Alba Saor (nas fhaide air adhart Eaglais Shaor na h-Alba) a chruthachadh.

Bha obair mhòr aig an Eaglais Shaoir gus eaglaisean, mansaichean, sgoiltean agus ministearan fhaighinn airson nan coithionalan aca. Chaidh cnapan-staran a bharrachd a chur nan cois nuair a dhiùlt cuid de uachdarain fearann gus an gabhadh eaglaisean a thogail. Chaidh mòran sheirbhisean a chumail a-muigh.

Tha an earrann seo à 'Annals of the Disruption in 1843', leis An t-Urr. Tòmas MacDhuinn, a' mineachadh mar nach deach muinntir Sròn an t-Sìthein a chur dheth le dìth fearainn agus na àite chuir iad planaichean air bhonn airson 'eaglais air bhog' a ghabhadh 400 daoine aig aon àm

; zoomable

Highland Folk Museum (maps & plans)