ScotRail Clas 156 a' dol tarsainn Drochaid-rèile Inbhir Sin
NRM_NBNW_FNL_DS080630
rathaidean-iarainn
trèana
trèanaichean
ScotRail Class 156 crossing the Invershin Viaduct, 1999

Dealbh camara a chaidh a thogail san Lùnastal 1999 de thrèana seirbheis ScotRail 156 à Inbhir Nis a' dol tarsainn Drochaid-rèile Inbhir Sin a tha a' toirt an Loidhne a Tuath thar Abhainn Oiceall.

Canar Drochaid-rèile Sin no Oiceall ri Drochaid-rèile Inbhir Sin cuideachd. Tha i a' giùlan an Loidhne a Tuath thar Caolas Chataibh agus tha na stèiseanan aig Cùl Ràthain agus Inbhir Sin suidhichte aig gach ceann den drochaid-rèile. Chan eil na stèiseanan sin ach 1.5 cileameatair (1 mìle) bho chèile. Tha an t-slighe rathaid còrr is 8 cileameatair (5 mìle), agus 's e an t-astar as giorra eadar dà stèisean air lìonra rèile Bhreatainn. Chaidh an drochaid-rèile a dhealbhachadh ann an 1863 le Iòsaph Mitchell agus Murchadh MacPhàdraig, agus a rèir coltais 's i an drochaid le earrann bogsa singilte as fhaide san Roinn Eòrpa.

Fiosrachadh

O chionn còrr is ceud bliadhna, chaidh dhà de na rathaidean-iarainn as àillidh air an t-saoghal, Loidhne Rèile a' Chaoil agus Loidhne Rèile a Tuath, a thogail. Tha prìomh loidhne na Gàidhealtachd air a ceangal ris a' chòrr de lìonra rèile na RA. Bho 1997 gu 2003, thog Taigh-tasgaidh Nàiseanta na Rèile deilbh nan trì loidhnichean sin, agus bho na h-ìomhaighean chaidh trì taisbeanaidhean a chruthachadh - 'Connections to the Kyle' ('Ceanglaichean dhan Chaol'), 'By Firth and Flow' ('Ri Caolas agus Sruth) agus 'The Highland Link' ('An Ceangail Gàidhealach'). Nochd na taisbeanaidhean air Lìonra Tasglann na h-Alba (SCAN) fon taisbeanadh dhidseatach 'North by Northwest' a chur air bhog gu h-oifigeil làrach Thasglann Nàiseanta na h-Alba air 5 an t-Ògmhios 2001 ann an Inbhir Nis. Sheas an co-obrachadh le SCAN gu 2009 nuair a chaidh 'North by Northwest' a ghluasad gu làrach-lìn Am Baile.

Tha 'North by Northwest' a' clàradh eachdraidh beò agus tha e a' clàradh boillsgeadh ann an tìm ann am beatha dhaoine agus an loidhne anns na bliadhnachan mu dheireadh den fhicheadamh linn agus toiseach a' chiad linn thar fhichead. Bha na taisbeanaidhean a' comharrachadh a' bhuaidh a bha aig rèile na Gàidhealtachd air daoine, sealladh-tìre agus eaconamaidh Gàidhealtachd na h-Alba.

Tha sinn a' toirt taing airson taic don Luchd-urrais a leanas a mhaoinich an t-siurbhidh dhealbh camara de phrìomh loidhne na Gàidhealtachd, Loidhne a' Chaoil agus an Loidhne a Tuath le luchd-togail-dheilbh bho Thaigh-tasgaidh Nàiseanta na Rèile eadar 1997 agus 2003:

Railtrack, Railtrack-Alba, Scotrail, EWS, Porterbrook, First Engineering, Com-pàirtichean Lìora Rèile na Gàidhealtachd, Comhairle na Gàidhealtachd, Iomairt Rois & Chromaidh, Iomairt Ghallaibh agus Chataibh, Safeways, Caraidean Taigh-tasgaidh Nàiseanta na Rèile, Comhairle Pheairt & Chinn Rois agus Comann Rèile na Gàidhealtachd

CATAIBH: Craoich

North by Northwest - The Far North Line