Trèana a' Chlas rùm, 1997
Lynn Patrick
rèile
rathaidean-iarainn
foghlam
The Classroom Train, 1997

Dealbh-camara a chaidh a thogail sa Mhàrt 1997 air bòrd trèana a' chlasrùum siubhail aig ScotRail air loidhne A' Chaoil de chlann sgoile a' dealbhachaadh dathan sònraichte airson trèanaichean ùra ScotRail.

B' e beachd-smuain dràibhear trèana a bha stèidhichte ann an Inbhir Nis, Steve Neall, a bh' anns a' chlasrum siubhail aig ScotRail. Bha e an sàs ann an taisbeanaidhean sàbhailteachd aig an stèisean agus bha e air òraidean a thoirt anns na sgoiltean ionadail mu shàbhailteachd air trèanaichean agus ann an stèiseanan. B' e na h-òraidean sin a ghluasad gu air bòrd trèana an ath cheum loidsigeach. Chaidh fhaighinn a-mach nach robh 80 sa cheud den chloinn air a bhith air trèana roimhe, agus nach robh iad air mòran den sgìre san robh iad a' fuireach fhaicinn.

Aon uair 's gun robh iad aitr bòrd an trèana b' ann air dualchas agus nàdair a bha an cudrom. Chaidh na leasanan a thoirt seachad le sgiobha de luchd-obrach ScotRail ann am com-pàirteachas le oifigear bho Phoilis Còmhdhail Bhreatainn. Bha iad a' toirt seachad cunntas leantainneach air àiteachan anns an robh ùidh eachdraidheil agus comharran-tìre cruinn-eòlais - beanntan, mòintichean agus lochan mara. Bha taisbeanaidhean eadar-ghnìomhach mar clàr-suathaidh de thaisbeanaidhean fiadh-bheatha, ceasnachaidhean agus geamachan, dèanamh dealbh agus a' cur dath, agus bha a' chlann a' lìonadha-steach cheisteachain. B' e Sàbhailteachd Rèile agus na cunnartan ann a bhith a' dol thar chrìochan fearann an rèile agus a bhith a' dèanamh milleadh tro bhandalachd air an rèile agus a stoc gluasadach teachdaireachd an rèile airson an latha.

Bha a' chiad chlasrum siubhail a' ruith à Inbhir Nis gu Caol Loch Aillse agus an uair sin chaidh am beachd a thoirt a-steach air an Loidhne a Tuath far an robh an trèana clasrùm a' frithealadh airson clann sgoile nas aosta. Bha an trèana air an Loidhne a Tuath a' toirt a' chlann sgoile à Inbhir Nis gu Bun Ilidh. Ann am Bun Ilidh bha a' chlann a' tadhail air ionad l;uchd-tadhail 'Timespan' far an robh na taisbeanaidhean a' cur ri na leasanan a chaidh a theagaisg air an trèana.

Fiosrachadh

O chionn còrr is ceud bliadhna, chaidh a dhà de na rathaidean-iarainn as àillidh air an t-saoghal, Loidhne Rèile a' Chaoil agus Loidhne Rèile a Tuath, a thogail. Tha prìomh loidhne na Gàidhealtachd gan ceangal ris a' chòrr de lìonra rèile na RA. Bho 1997 gu 2003, thog Taigh-tasgaidh Nàiseanta na Rèile deilbh nan trì loidhnichean sin, agus bho na h-ìomhaighean chaidh trì taisbeanaidhean a chruthachadh - 'Connections to the Kyle' ('Ceanglaichean dhan Chaol'), 'By Firth and Flow' ('Ri Caolas agus Sruth) agus 'The Highland Link' ('An Ceangail Gàidhealach'). Nochd na taisbeanaidhean air Lìonra Tasglann na h-Alba (SCAN) san taisbeanadh dhidseatach 'North by Northwest' a chur air bhog gu h-oifigeil làrach Thasglann Nàiseanta na h-Alba air 5 an t-Ògmhios 2001 ann an Inbhir Nis. Sheas an co-obrachadh le SCAN gu 2009 nuair a chaidh 'North by Northwest' a ghluasad chun na làraich-lìn, Am Baile.

Tha 'North by Northwest' a' clàradh eachdraidh bheò agus tha e a' clàradh boillsgeadh ann an tìm ann am beatha dhaoine agus an loidhne anns na bliadhnachan mu dheireadh den fhicheadamh linn agus toiseach a 'chiad linn thar fhichead. Bha na taisbeanaidhean a' comharrachadh buaidh rèile na Gàidhealtachd air daoine, sealladh-tìre agus eaconamaidh Gàidhealtachd na h-Alba.

Tha sinn a' toirt taing airson taic don Luchd-urrais a leanas a mhaoinich an t-suirbhidh dhealbh camara de phrìomh loidhne na Gàidhealtachd, Loidhne a' Chaoil agus an Loidhne a Tuath le luchd-togail-dheilbh bho Thaigh-tasgaidh Nàiseanta an Rèile eadar 1997 agus 2003:

Railtrack, Railtrack-Alba, Scotrail, EWS, Porterbrook, First Engineering, Com-pàirtichean Lìora Rèile na Gàidhealtachd, Comhairle na Gàidhealtachd, Iomairt Rois & Chrombaigh, Iomairt Ghallaibh agus Chataibh, Safeways, Caraidean Taigh-tasgaidh Nàiseanta an Rèile, Comhairle Pheairt & Chinn Rois agus Comann Rèile na Gàidhealtachd

rèile; rathaidean-iarainn; foghlam

North by Northwest - The Kyle Line