Duilgheadasan le 'siostam tablet' an reile
GB1796_SINCLAIR_HIGHRAILWAY_10
An Dàrna Cogadh Mòr
còmhdhail

Get Adobe Flash player

Rè an Dàrna Cogaidh bha rèile na Gàidhealtachd air leth cudromach ann a bhith a' gluasad bathar gu agus air falbh bho ionadan cabhlaich, raointean itealain; dìon a' chosta; agus ionadan solarachaidh tron sgìre. Bha boireannaich ag obair air na loidhnichean-rèile an àite an luchd-soidhne; clèirich; luchd-glanaidh nan èinnseanan agus dorsairean a bha air an gairm. Anns an earrainn labhairt seo, tha tè a b' àbhaist a bhith ag obair air an rèile a' cuimhneachadh air na duilgheadasan an cois an t-siostam 'tablet' , a bh' air a chleachdadh gus gluasad nan trèanaichean a riaghladh thar earrainnean loidhnichean-singilte eadar stèiseanan.

'One night it dropped the tablet and I was in the office putting it at clear to Forres, you know? When I came out I saw this two lights coming back. This was the train coming back looking for the tablet. Gave me the scare of my life, when I saw the two lights, because it was the blackout, you know? And the driver came out and he says, 'I've lost the tablet.' And then when I went back into the station, the Forres was ringing me up, 'What's the delay? Where's the Jellico?' [The Jellicos were priority troop trains which ran right up until the end of the war]

An Dàrna Cogadh Mòr; còmhdhail; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Highland Railways