Daoine ri Croladh, 1954
J Nairn
Croladh

Chan eil fhios ciamar a thàinig an geama crolaidh gu bith, ged a chaidh a' chlach chrolaidh as sine a th'ann a lorg faisg air Sruighlea, agus an ceann-là 1511 sgrìobhte oirre. Ann an 1838 chaidh Club Crolaidh Mòr Chaledonian a chur air bhonn airson riaghailtean a' gheama a chur sìos gu foirmeil. Chaidh an t-ainm Club Rìoghail Crolaidh Chaledonian a thoirt air greis an dèidh sin.

Chaidh Club Crolaidh Inbhir Nis a chur air bhonn ann an 1898 agus chaidh an leigeil a-steach gu Club Rìoghail Crolaidh Chaledonian
an ath bhliadhna. Bha na raointean aca aig Muilnean an Rìgh. Rè an t-seusain 1922-3 cha d' fhuair iad ach 3 latha a bha freagarrach airson cluiche; cha deach cho beag a chlàradh a-riamh. Ann an 1946-7 bha 53 latha a bha freagarrach airson cluiche, mòran a bharrachd air an àbhaist de 12 gu 18.

Tha na clachan chrolaidh an-diugh 30cm a leathad agus 11cm de dh'àirde. Tha iad air an dèanamh à clach-ghràin, a ghabhas bualadh agus tha faisg air naoi cileagraman de chuideam anns gach clach. Tha slighe na cloiche a' crochadh air cluicheadairean a' sguabadh na deigh air a beulaibh.Tha seo a' fàgail na deigh sleamhainn fon chloich, a' glanadh duslach bhon deigh, agus a' toirt buaidh air an taobh a tha a' chlach a' tionndadh. 'S e amas a' gheam gum faigh thu nas urrainn dhut dhe do chlachn nas fhaisg air làrach shònraichte air an deigh (am putan) na gheibh na daoine a tha a' cluich nad aghaidh

Croladh

Jimmy Nairn & Son