Stèisean Cumhachd Luicheirt
Stèisean Cumhachd Loch Luicheirt
Bòrd an Dealan-Uisge Ceann a Tuath na h-Alba
obair togail
Operation Bathplug
Luichart Power Station

Thathas dhen bheachd gur e seo Stèisean Cumhachd Luicheirt, pàirt de Sgeama Dealan-uisge Chonain, fhad 's a bha iad ga thogail anns na 1950an.

Tha seachd dàmaichean ann agus stèisean cumhachd, 20 mìle de thunail agus 15 mìle de shruthan-uisge ann an Sgeama Dealan-Uisge Chonain. Chaidh na h-uisgeachan ann an Loch Fanaich an àrdachadh le sruthan-uisge, tunailean agus dàma làn chreagan. Dh'fheumadh iad an uairsin cnap mòr creige a sprèadhadh bho chliathaich Loch Fanaich gus tunail a dhèanamh gu Stèisean Cumhachd Grudaidh, obair air an tugadh "Operation Bathplug".

Tha dàmaichean aig Loch Droma agus aig Srath Bhathaich a' cur uisge gu Stèisean Cumhachd Clais Chàrnaich agus an uairsin gu Stèisean Cumhachd Ath a ' Mhonaidh agus a-steach gu Loch Luicheirt.

'S e Stèisean Cumhachd Luicheirt am fear as motha anns an sgeama agus chaidh a choimiseanadh ann an 1954.

Chaidh grunnan stèiseanan cumhachd, nam measg Luicheart, Drochaid Ghrudaidh agus Ath a' Mhonaidh, an dealbhadh le Seumas Shearer, agus tha iad a' coimhead coltach ri chèile. 'S e Shearer a dh'adhbharaich an snaidheadh Cruithneach a bha air cuid dhe na stèiseanan cumhachd.

'S ann air taobh an Iar Gàidhealtachd na h-Alba a thòisich a' chiad ghnìomhachas dealan-uisge ann am Breatainn, aig Foithir air bruaichean a deas Loch Nis ann an 1898

ROS: Cunndainn

1950an

Dealan-Uisge; cumhachd an dealain; dàmaichean; stèiseanan cumhachd; uisge; Bòrd an Dealan-Uisge Ceann a Tuath na h-Alba; obair togail; Operation Bathplug

Jimmy Nairn & Son