Carbad le motair aig Taigh Baile Dhonnchaidh san Eilean Dubh
Baile Dhonnchaidh

'S ann le taigh Bhaile Dhonnchaidh a bha a'charbad seo ann an sgìre Abhach anns an Eilean Dubh.

ROS: Abhach

carbadan le einnsean; Oighreachd Baile Dhonnchaidh; Taigh Baile Dhonnchaidh; oighreachadn; Abhach

Jimmy Nairn & Son

'S ann le taigh Bhaile Dhonnchaidh a bha a'charbad seo ann an sgìre Abhach anns an Eilean Dubh. <br /> <br /> B'e seo fear dhe na taighean as motha air a' Ghàidhealtachd.. Chaidh a thogail o thùs do Ruaraidh MacCoinnich à Sgatail ann an 1798. Ann an 1864 cheannaich Seumas Fletcher, a bhuineadh do dh'Abhach aig an robh planntachaidhean teatha ann an Ceylon. Dh'fhastaidh e an t-ailtire Alasdair Ros airson an taigh a dhèanamh na bu mhotha. Rinn mac Fletcher, Seumas Dùbhglas Fletcher tuilleadh leudachaidh an dèidh sin.<br /> <br /> Chaidh an taigh a leagail ann an 1959 ach bha uair ann a chithist e mìltean air falbh. Bha fiu stèisean rèile aige dha fhèin. Bha iomadh taigh-glainne na chois, pàillean mòr airson spòrs, cùirtean teanas agus ionad crolaidh. Bha stàbaill ann agus rumannan airson acfhainn eich. Bha àite ann cuideachd do choidsichean mar an tè a chithear an seo.<br /> Aig aon àm bha 14 geamairean air an oighreachd a bha a' dol eadar Athaigh san ear gu Poll Lòchaidh san iar <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>