Seumas MacNarann, am 'Movieman' (3 de 3)
GB1796_SINCLAIR_JIMMYNAIRN_03
Jimmy Nairn
taighean-dealbh
togail dhealbh

Get Adobe Flash player

Chruthaich Raghnall Mac a'Mhuilleir à Alba a tha na riochdaire agus na stiùiriche fhiolmaichean neo-dhreuchdail, fiolm leis an ainm 'Movieman' ann an naoi deug trì fichead 's a naoi deug; b' e aithriseachd a bh'ann mu bheatha Sheumais MhicNarann, a bha na mhanaidsear taigh-dhealbh ann an Inbhir Nis, na fhear-togail dhealbh agus na neach-dèanamh fhiolmaichean neo-dhreuchdail. A thuilleadh air Mghr. Mac Narann fhèin bha an aithriseachd air a sealltainn do luchd-èisteachd a bha a'cur fìor luach air a chuid obrach, ann an taigh-dhealbh La Scala ann an Inbhir Nis. Anns an earrann èisteachd seo tha Seumas ag innse mun oidhirp gun deach e a thaobh Sheirbhisean Saorsa a'Bhaile. Tha an dealbh seo a' sealltainn taobh a-staigh an Taigh-dheilbh far an deach na cuirmean saorsa a chumail.

Interviewer: I notice that in the excerpts from the film of the Freedom Ceremony, that you actually designed the backcloth for the stage, and you had a different backcloth for each Freedom Ceremony. How did you do this?

Well, that is true. First of all, when I knew a Freedom Ceremony was about to take place, the council would give me certain information on who was coming, and celebrities that'd be supporting the person receiving the Freedom of the Burgh Ceremony, therefore I drew a number of sketches, coloured them in, and decided to fit the stage setting to suit the occasion. And every occasion, it was quite different, as you say, and made the thing worth looking at. After all, people don't like seeing the same stage setting every time there's a Freedom of the Burgh Ceremony. So that, I felt, ought to be changed and elaborated on. It was very colourful - these stage settings - covering a stage of forty feet by eighteen feet deep, and by about thirty feet high. Very impressive. Well lit with floodlights, coloured lights, and spotlights.

taighean-dealbh; togail dhealbh; claistinneach

Bill Sinclair Audio: Jimmy Nairn