Carbad-eich aig Taigh Baile Dhonnchaidh, an t-Eilean Dubh
Baile Dhonnchaidh
Alasdair Ros
Abhach
Horse-drawn carriage at Rosehaugh House, Black Isle

ROS: Abhach

1950an

Carbadan-eich; Oighreachd Baile Dhonnchaidh; Taigh Baile Dhonnchaidh; Seumas Mac an Fhleisdeir; oighreachdan; Alasdair Ros; Abhach

Jimmy Nairn & Son

Bha an carbad-eich seo aig Taigh Baile Dhonnchaidh, ann an sgìre Abhach, an t-Eilean Dubh. B'e Taigh Bhaile Dhonnchaidh fear de na taighean bu mhotha air a' Ghàidhealtachd. Chaidh a thogail an toiseach do Shir Ruairidh MacCoinnich Sgatail ann an 1798, agus cheannaich Seumas Mac an Fhleisdeir Abhaich e ann an 1864. Bha gàrraidhean-teatha mòra aig Mac an Fhleisdeir ann an Ceylon. Dh'fhastaidh e an t-ailtire Alasdair Ros airson an taigh a leasachadh. Rinneadh atharrachaidhean eile le mhac, Seumas Dubhghlas Mac an Fhleisdeir.<br /> <br /> Leagadh an taigh ann an 1959. Aig àirde chìte e mìltean air falbh. Bha eadhan stèisean rathad-iarainn aige dha fhèin. Agus bha iomadh taigh-glainne mòr aige, pàillean mòr spòrs, cùirt-teanais agus rinc-curlaidh cuideachd. Bha stàballan, seòmraichean-acfhainne agus taigh-carbaid ann.<br /> <br /> Aig a h-àirde, thug an oighreachd obair do 14 geamairean agus leudaich i bho Athaidh san ear gu faisg air Poll Lochaidh san iar <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>