Taobh a-staigh Taigh-staile an Dail Mhòir
PAN_17_DALMOREDISTILLARY2
Inside Dalmore Distillery

ROS: Ros Cuithne

uisge-beatha; taighean-staile

Jimmy Nairn & Son

Chaidh an taigh-staile a stèidheachadh le Alasdair Mac Mhathain ann an 1839 as dèidh dha Tuath Àird Rois, faisg air Alanais, a cheannach. Chaidh a reic ri teaghlach MhicCoinnich ann an 1886, agus b' iadsan a stèidhich ceann daimh mar shuaicheantas air a bheil a h-uile duine eòlach.<br /> <br /> Fhuair an taigh-staile còirichean a-mhàin a bhith a' tarraing uisge à Abhainn Alanais a tha a' tighinn bho Loch Chille Mhuire. Thòisich obair le aon phaidhir bhreiseachan agus chaidh dhà eile a chur ris ann an 1874.<br /> <br /> Chaidh loidhne-rèile a thogail gus an taigh-staile a cheangal ri Stèisean Alanais agus bha seo a' ciallachadh gum b'urrainear a bhith a' tarraing eòrna agus guail dìreach chun an àit'-obrach. Bha cidhe Bhelleport, a bha cuideachd leis an taigh-staile, a' dèanamh toirt-a-steach stuthan agus stòrasan na b'fhasa.<br /> <br /> Rè a' Chogaidh Mhòir bha an Taigh-staile air a ghabhail thairis le Roinn nan Àrd-mharaichean gus a bhith na fhactaraidh mèinnearachd.<br /> <br /> Ann an 1960 thàinig Mac Coinnich còmhla ri Whyte & MacKay gus Dalmore-Whtye & Mackay Earranta a chruthachadh <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>