A' luchdachadh charbadan air Aiseag Cheiseig, MV 'Eilean Dubh'
PAN_17_KESSOCKFERRY2
aiseagan
cidheachan
drochaidean
Loading vehicles onto the Kessock ferry, MV 'Eilean Dubh'

Ann an 1825 cheannaich an Ridire Uilleam Fettes oighreachd a' Chaisteil Dheirg, air an Eilean Dhubh, airson £135,000. Bha an ceannach seo a' gabhail a-steach còirichean gus aiseag Cheiseig a ruith, a' ceangal Inbhir Nis ris an Eilean Dubh. Taobh a-staigh trì bliadhna, bha e air bàtaichean-smùide a chur air an t-slighe agus bha e air cidheachan ùra a thogail.

Ann an 1939 ghabh Comhairle Baile Inbhir Nis agus Comhairle Rois agus Chrombaidh thairis an t-seirbheis agus bha e an urra riutha gus an do dh'fhosgail an drochaid ann an 1982. Bheireadh iad leotha carbadan bho dheireadh na 1940an nuair a chaidh an 't-Eilean Dubh' air an t-seirbheis. Dh'fhaodadh an t-seirbheis seo ochd càraichean a ghiùlain. Anns na 1950an thàinig cuideachd an t-'Inbhir Nis' a b'urrainn ceithir càraichean a ghiùlain. Thàinig an 'Rosehaugh' ann an 1967 - aiseag a bha air a togail a dh'aon ghnothaich agus a bha na b' fhasa airson càraichean a chur oirre agus a thoirt dhith. Bha an t-'Eilean Dubh' an uairsin air a cleachdadh airson cùl-taic

aiseagan; cidheachan; drochaidean

Jimmy Nairn & Son